Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ingången till Uddevallamoskén, Islamiska centret Bild: Andreas Olsson
Ingången till Uddevallamoskén, Islamiska centret Bild: Andreas Olsson

Uddevallaförening måste betala tillbaka över 100 000 kronor till kommunen

Föreningen Islamiska Centret i Uddevalla blir återbetalningsskyldiga på över 100 000 kronor till kommunen. Detta eftersom att de inte har skickat in dokumentering av verksamheten.

Uddevalla kommun ger årligen ut bidrag för att stötta olika föreningar i kommunen. Islamiska Centret i Uddevalla har ansökt och fått bidrag av kommunen under flera år. Under 2017 och 2018 fick föreningen aktivitetsbidrag och lokalbidrag. Totalt fick de bidrag för 109 723 kronor.

När föreningar får bidrag från kommunen kommer det med en del skyldigheter. Skyldigheter som innebär att föreningen skall kunna styrka angivna uppgifter genom att beskriva sin verksamhet.

– Vi är noggranna när vi ger ut bidrag så de används på rätt sätt. Föreningen har fått både aktivitetsbidrag och lokalbidrag, säger Kristina Mars, utvecklare på Uddevalla kommun.

Hon förklarar att aktivitetsbidragen som föreningen fått är till barn och ungdomar.Därför måste kommunen kontrollera så att storleken på bidrag motsvarar verksamheten för barn och ungdomar som föreningen bedrivit.

En skyldighet till kommunen

Två gånger per år ska föreningarna redovisa hur många aktiviteter de har haft och även hur många som deltagit. Men när siffrorna inte visar tillräckligt eller sticker ut kan kommunen göra ett stickprov, något som enligt Kristina Mars inte händer ofta.

– Vi bestämde oss för att göra ett stickprov på föreningen Islamiska Centret eftersom att vi ville ha mer detaljer om deras aktiviteter och vilka som deltar. Med vårat nya datasystem kan vi se och jämföra siffror på ett annat sätt, säger hon.

Efter att kommunen beslutat om ett stickprov begärde de ut dokumentering från föreningen på både e-post och telefon utan resultat. De har nu skickat ut en begäran på att alla bidrag för de aktuella åren ska återbetalas.

– När det gäller bidrag till barn och ungdomar är föreningar skyldiga att ge ut handlingar på begäran. Det är därför vi nu har behövt skicka ut en begäran på återbetalning, säger hon.

Bohusläningen har varit i kontakt med Islamiska Centret som uppger att de har skickat in de begärda handlingarna, men att de inte har kommit fram, och att de nu ska skicka in dem på nytt.

Islamska Centret Uddevalla

Islamiska Centret är en ideell förening som funnits i Uddevalla i snart 20 år. Där samlas Uddevallas muslimer för att umgås, utföra böner i Moskén, lyssna på föreläsningar och studera. Utöver detta erbjuder de också mängder av olika aktiviteter för ungdomar och barn.