Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Uddevallaföretag får flera hundratusen

Företag i Fyrbodalområdet får över miljonen i bidrag för att utveckla sina affärsidéer. 300 000 av pengarna går till ett Uddevallaföretag.

Uddevallaföretaget Unit Parking har sitt säte i Ljungskile. De arbetar med att utveckla självförsörjande parkeringshus som tar hälften så mycket plats som vanliga parkeringshus. Bilarna placeras i containrar som staplas på varandra och sedan levereras bilen till dig när du vill hämta den med hjälp av ett datorprogram. Företaget har fått 300 000 i bidrag för att utveckla sin affärsidé mot förverkligande.

– Det betyder otroligt mycket att få detta bidrag. Nu kan vi gå vidare i utvecklingen av vårt företag, säger Kjell Tallberg, vd för Unit Parking.

Totalt delades 8,7 miljoner kronor ut. Nästan 20 procent gick till företag i Fyrbodal. Bidragen ges till nyuppstartade företag med en innovativ affärsidé som har potential att växa snabbt.

– Det är jättekul då nästan 80 procent av företagen som sökte blev beviljade sina bidrag. Det är väldigt höga siffror om man jämför med i andra ansökningar, säger Jesper Strömqvist, verksamhetschef på Innovatums inkubator dit Unit Parking är kopplade.

Innovatum är ett utvecklingscentrum för att främja innovation, entreprenörskap och utveckling. Nästa steg i processen för företagen som beviljats bidrag är att se vart pengarna ska användas och vart marknaden finns för just den produkten. För det är inte helt enkelt att starta ett företag med en nytänkande affärsidé.

– Ett problem vi stötte på under resans gång förutom bristen på pengar var att vi märkte att det var näst intill omöjligt för en person att parkera i containrarna då det är väldigt kompakt. Vi fick då utveckla en vagn undertill som kör in varje bil i stället, säger Kjell Tallberg, vd för Unit Parking.

Uddevallaföretaget är fortfarande under uppbyggnad och till hösten förväntas tekniken vara färdig. I slutet av året är förhoppningarna att vara ute på marknaden. Kjell Tallberg ser ljust på framtiden för företaget.

– Vi hoppas att detta ska bli stort då det ligger i tiden och att vi hittar köpare i de stora städerna, säger han.