Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Uddevallahem köper kvarteret Sundberg

Äntligen! Nu blir det bostäder på grustomten i kvarteret Sundberg. Köpare: Uddevallahem.

I 25 år har ett av de mest centrala lägena i staden varit en grustomt. Men nu är det klart att Uddevallahem slantar upp 27 miljoner till Erik Hemberg, och bygger cirka 80 lägenheter. Dessutom planeras ett vård- och omsorgsboende med mellan 40 och 50 platser. Och det var en munter skara som samlats till presskonferens. Det kunde kanske behövas en dag som denna när kritiken mot kösystemet till seniorbostäderna i Ljungskile kulminerade.
– Vi har betalat 27 miljoner för byggrätten, och räknar med att bygget kommer att kosta 220 miljoner. Nu vill vi komma igång snabbt och räknar med att upphandlingen kan vara klar inom tre månader. Så planerad byggstart blir under första kvartalet 2016 och ungefär 18 månader senare ska det vara klart för inflyttning, säger Thomas Aebeloe, vd på Uddevallahem.
Det är ingen underdrift att säga att Sundbergstomten, mellan Willys och Försäkringskassehuset, har varit ett sorgebarn. Turerna och köparna har varit många. Planerna likaså. Men ingenting har hänt. Under många år var här parkering tills Bohusläningen kunde avslöja att det saknades tillstånd för parkering, och den stängdes. Den senaste ägaren Erik Hembergs Fastighets AB hade planer på att bygga ett bostadshus, med tillhörande garage och kontorslokaler. Vilket aldrig blev av.
– Vi är glada att Uddevallahems bygge blir av, säger Patric Westdahl, på Erik Hembergs fastighets AB, som även berättade att tomten i kvarteret Åberg ska bebyggas av Götenehus med start i början på nästa år.
Glada är även socialnämndens Stefan Skoglund, (S), och socialchefen Bosse Lundgren. I huset ska det byggas ett vård- och omsorgsboende med mellan 40 och 50 platser.
– Vi har ett stort behov av äldreboenden. Det här innebär att planerna på ett boende på Kurveröd stannar av och i stället öppnar det för nya möjligheter, barn- och utbildning, menar Stefan Skoglund.
Och Bosse Lundgren påtalade det positiva i ett blandat boende.
Uddevallahem har för avsikt att söka statliga bidrag till bygget. Hur mycket pengar som måste lånas upp kunde Paula Berger, (S), ordförande i Uddevallahem inte svara på under fredagen.
– Nej, det vet jag inte i dag. Men vi är stolta och glada över att äntligen vara framme. Med det här är vi med och utvecklar centrum. Det kommer att vara fler som rör sig på stan och handlar, och det blir ytterligare en arbetsplats i centrum, säger Paula Berger, och berättar att det var en enig styrelse som stod bakom beslutet.
Vad det blir för storlek på lägenheterna är inte klart ännu. Det finns ett gällande bygglov att ta hänsyn till. Parkeringsplatser ska finnas i entréplan, och en del kommer nog att få parkera på p-däcket i Willyshuset. I huset ryms även en lokal som är 445 kvadratmeter. Det kommer även att bli en innergård. Fastigheten kommer inte att ta hela ytan i anspråk, utan mot Norra Drottninggatan ska det bli ett torg.
– Sundberg kommer att bli ett bra komplement till vårt planerade bygge i kvarteret Eol, nära Pingstkyrkan. Vi jobbar med att förtäta staden, och det här bygget är ett led i det. Vi ser också hur lyckat det har blivit med Folkets park med den mix av bostäder som finns där. Det är ett trevligt område och Sundberg har goda förutsättningar att också bli det, säger Thomas Aebeloe.
Slutordet får gå till Stefan Skoglund:
– Äntligen blir vi av med skamfläcken i Uddevalla centrum.