Besvikelse. Moderaternas förra kommunalrådet Sture Svennberg, nuvarande kommunalrådet Henrik Sundström och Emir Agovic blev inte glada när det stod klart att M backar både i riks- och lokalvalet.
Besvikelse. Moderaternas förra kommunalrådet Sture Svennberg, nuvarande kommunalrådet Henrik Sundström och Emir Agovic blev inte glada när det stod klart att M backar både i riks- och lokalvalet.

Uddevallamoderaterna backar stort

Moderaterna tappar massivt väljarstöd till Uddevallapartiet. Samtidigt förlorar man samarbetet med MP.

ANNONS
|

–Det är en rejäl smäll på fingrarna för oss, säger kommunalrådet Henrik Sundström (M).

De borgerliga partierna är eniga om att det viktigaste för Uddevalla är en stabil politiskt majoritet. De gläntar på dörren för någon slags samarbete med det rödgröna blocket – om det behövs. Men först vill alla vänta in den slutliga rösträkningen på onsdag.

Ingen är särskilt glad dagen efter valet.

–Vi behöver fundera över vad den hurring vi fått av väljarna betyder, säger kommunalrådet Henrik Sundström (M) om partiets minskning i kommunvalet från nästan 25 procent till knappt 16 procent.

De flesta förlorade rösterna har gått till Nya Uddevallapartiet som har flera avhoppare från Moderaterna, snarare än till Sverigedemokraterna, konstaterar han.

ANNONS

–Uddevallapartiet fick nästan åtta procent. Det är en rejäl smäll på fingrarna för oss och vi behöver lyssna på medborgarna och se vad vi behöver ändra på.

Men han påpekar att nya lokala partier brukar få många röster första valet och nästa val halveras antalet. Han drar paralleller till valet 2006 där dåvarande Uddevallapartiet fick drygt åtta procent men bara drygt tre procent i valet 2010.

Det definitiva valresultatet kommer först på onsdag när alla röster räknats, men som det ser ut idag kan det bli en röd-grön majoritet i kommunfullmäktige med 31 av 61 mandat. Men alla har i gott minne att S förra valet tappade ett mandat när alla röster räknats.

–Det viktiga för Uddevalla kommun är att det blir en tydlig majoritet. Vi får vänta och se. Alla behöver diskutera detta, öppet och brett. Det handlar också om sakpolitik och det tål att tänkas på flera gånger, säger Henrik Sundström.

Han funderar också över sin egen roll som gruppledare för M.

–Det finns inget självändamål för mig att fortsätta. Den frågan avgörs av partiet.

Anna-Malin Björk Joelsson (C) tycker att det känns tungt, både att C gått tillbaka och att Sverigedemokraterna fått så många röster.

–För Uddevalla är det jätteviktigt att få en stabil majoritet i fullmäktige. Hur vi ställer oss till samarbete med de rödgröna är något vi måste diskutera, men vi vill Uddevallas bästa, säger Anna-Malin Björk Joelsson.

ANNONS

Även FP vill se en stabil politisk majoritet, men något samarbete med en röd-grön koalition är inte aktuell, enligt gruppledaren Ralph Steen.

–Men det beror på hur de lägger upp sitt program. Det kan gå att hitta kompromisser i vissa praktiska frågor, säger Ralph Steen som är nöjd med att FP gjort ett något bättre val lokalt än i riksdagsvalet.

Magnus Jacobsson (KD) är besviken. Han hade trott att KD skulle öka med ett eller två mandat.

–Det är väl bara att gratulera de andra till en egen majoritet. Och det är skönt att SD inte blir vågmästare. Och vi medverkar gärna till att det blir ett stabilt politiskt styre, men hur ska vi diskutera internt inom partiet, säger Magnus Jacobsson.

Läs också:

Fler möjliga partners för de röda

Kyligt mottagande av UP

ANNONS