Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/4

Uddevallas igelkottar har fått nya hem

Runtom i Uddevalla bor numera igelkottar i högar av löv. Det är Uddevallahem som hyser de nya hyresgästerna.

– Vi ville ta ett steg för miljön och för våra igelkottar. Så istället för att köra bort alla löv, tänkte vi att vi kunde göra något för igelkottarna, säger Nathalie Östberg, marknadskoordinator Uddevallahem.

De börjar i år i en liten skala, och har tio skyltar på tio platser med lövhögar i Uddevalla, för att igelkottarna ska ha någonstans att övervintra. I början av gångvägen till Tureborg, på Skogslyckan, Misteröd, Bohusgården och i Ljungskile.

– Det måste vara bra platser där det är lite undanskymt och där igelkottarna kan hitta dem.

Erika Jernberg.
Erika Jernberg.

Erika Jernberg är en av dem som har uppmärksammat skyltarna, på onsdagsmorgonen när hon var ute med sin hund. Hon såg en skylt i början av stigen till Tureborg.

– Jag tyckte att det var väldigt fint och gulligt av Uddevallahem att fixa iordning ett bo, och funderade sedan på om vi kunde göra ett likadant hemma, säger Erika Jernberg.

Vem var det som kom på idén?

– Det var jag. Då igelkottarna är rödlistade sedan april 2020 ville vi kolla på vad vi kunde göra, och det här är en ganska enkel sak vi kunde göra för igelkottarna. Vi har ju ganska mycket löv och istället för att slänga alla löv kan vi låta igelkottarna bo där, säger säger Nathalie Östberg.

Vad är din relation till igelkottar?

– Jag älskar djur, jag är en djurmänniska. Sedan vill man hitta nya vägar att värna miljön, säger hon.

Till våren kommer Uddevallahem att starta upp ett projekt med urban gardening, där hyresgästerna kan plantera i pallkragar.

– Vi gör lite olika sådana insatser för att skapa ett hållbart liv i Uddevalla, och då är igelkottarna en del i det här. Vi gör vad vi kan, säger Nathalie Östberg

I höstas hade de projektet ”plogging” i samarbete med skolorna, där man joggade och plockade skräp.

– Då skänkte vi pengar till Musikhjälpen beroende på hur många kilo som samlades in. Nu i coronatider har vi valt att göra saker som inte utsätter någon för risker, säger hon.