Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Unga företagare visade upp sig på UF-mässan

Under onsdagen arrangerades den lokala mässan för Ung företagsamhet. På plats var gymnasieeleverna Caroline Norrman och Frida Kihlstedt som tycker att UF och att starta ett eget företag har varit en lärorik process.

Tjejerna, som kommer från Tanum, studerar på Handels- och administrationsprogrammets andra termin. Och UF-projektet har de hållit på med sedan terminen startade. De har lagt ned många timmar för att få företaget att fungera som de velat.

– Vi har lärt oss vilket ansvar det innebär. Innan, när jag tänkte på ett företag, så tänkte jag bara att det rullade på. Men nu förstår hur mycket som ligger bakom för att ett företag ska fungera, säger Frida Kihlstedt.

"Det ger mycket att få göra det på riktigt"

Deras affärsidé är att återanvända och smycka gamla konservburkar. Vad de ska användas till är upp till köparen. För dem var fokuset att göra en produkt som var hållbar och bra för miljön.

– Det är såklart bra med återvinning, men vi tänkte att det tar också energi så i stället valde vi att satsa på återanvändning och använda de resurser som finns till nya saker, säger Frida Kihlstedt.

Mycket av lärdomarna från arbetet har handlat om att samarbeta och att lära sig att kompromissa. Något som fört arbetskompisarna samman.

– Det är klart att vi inte är överens hela tiden men vi har lärt känna varandra ännu bättre, säger Frida Kihlstedt och Caroline Norrman fortsätter:

– Det ger väldigt mycket att få göra det på riktigt i stället för att sitta och läsa en bok om hur det fungerar i teorin.

Hon ger också en stor eloge till de lärare som varit involverade i projektet.

– VI har fått mycket stöd och lärarna har varit väldigt engagerade. Det gör det ännu roligare för oss.

Missade att anmäla sig i favoritkategorin

På mässan satsade de främst på priset "bästa hållbara företag". Men något blev fel på vägen.

– Något blev fel och vi missade att skicka in till det priset. Så får vi satsa på den hållbara kategorin i den regionala mässan i Vänersborg i stället, säger Caroline Norrman.

Fakta: Ung företagsamhet

Ung företagsamhet, UF, är en ideell utbildningsorganisation som jobbar med att utbilda grundskole- och gymnasieelever i entreprenörskap.

I UF får elever starta upp egna företag. De består vanligtvis av tre till fem medlemmar och drivs inom ett eller flera ämnen eller kurser på alla gymnasieprogram.

Under året som UF-företagare deltar eleverna i olika aktiviteter som regionala utbildningsdagar, tävlingar och mässor.

På den lokala mässan, som arrangerades av Uddevalla gymnasieskolor delades olika pris ut. Utmärkelserna som stod på spel:

årets affärsidé

hållbart företagande

årets logotyp

årets produktutveckling

årets monter

Även priset årets internationella företag har delats ut där en utbytesresa till Japan var vinsten.

Källa: Ung företagsamhet/Uddevalla kommun