Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Unga kvinnor åtalas för våldsam kidnappning

Beväpnade med kniv och batonger ska två unga kvinnor ha rövat bort en tredje. De ska ha kört henne till skogen, misshandlat henne och lämnat henne kvar. Nu åtalas de båda kvinnorna för människorov.

Kidnappningen ägde rum den 11 maj utanför Uddevalla. Offret och de två kvinnor som misstänks ha fört bort henne ska vara bekanta med varandra sedan tidigare. Bakgrunden till kidnappningen ska ha varit att de tillsammans planerat ett brott.

– Motivet kanske vi andra mest kan spekulera i. Men utifrån den bakomliggande utredningen verkar det vara att man har skvallrat på varandra om en sak. Det handlar om att några ska ha planerat att råna en restaurang och de inblandade har olika uppgifter om vilka som ska ha varit inblandade, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson.

Enligt åtalet ska de två misstänkte kvinnorna, som är 24 respektive 22 år gamla, ha fört bort den tredje kvinnan i en personbil. Enligt åklagaren är det 22-åringen som har kört bilen medan 24-åringen har hållit fast offret i baksätet. Kvinnorna körde in på en skogsväg där de stigit ur. Där ska de två misstänkta ha tvingat den tredje kvinnan ännu längre in i skogen genom att slå henne med batonger.

De ska också ha tvingat offret att ta av sig skor, kläder och klocka och tvingat henne ännu längre in i skogen. Därefter ska 24-åringen ha tejpat runt offrets mun och huvud varefter kvinnorna fortsatt misshandla offret med tillhyggen. 22-åringen ska ha skurit sönder offrets tröja med en kniv och hållit klädremsor över hennes hals så att hon fick svårt att andas.

– Det ska ha varit hela syftet med människorovet, att misshandla henne, säger Caroline Fransson om kidnappningen.

Efter misshandeln lämnades kvinnan i kvar i skogen. Hon tog sig därifrån till fots och kunde slå larm. 24-åringen greps av polis senare samma dag, och häktades av domstol veckan därpå. 22-åringen anmälde sig själv på polisstationen en dryg vecka senare och även hon häktades. Kvinnorna har sedan omhäktats flera gånger under tiden polisutredningen pågått och uppgifterna från polis och åklagare har varit knapphändiga på grund av förundersökningssekretess.

Läs mer: Fortsatt häktning för unga kidnappare

I fredags väcktes åtal gällande människorov, som den juridiska termen lyder, mot de båda kvinnorna. De båda misstänkta förnekar brott, men åklagaren anser att bevisläget är bra.

– Det är en ganska omfattande bevisning som är åberopad.

Bland bevisen finns så kallad mobiltelefonpositionering, fynd på brottsplatsen och beslagtagen batong.