Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

 Claes Ostwald och Amin Haiir är de nya ungdomskonsulenterna som kommer synas ute på fältet.  

Ungdomskonsulenter hjälper unga tillrätta

Claes Ostwald arbetar för att få tag i de unga som sitter hemma och inte gör något, men som vill ha sysselsättning.

Syftet är att hitta de unga vuxna mellan 20 och 24 år som inte finns inskrivna hos arbetsförmedlingen, inte har något ärende hos socialtjänsten och som inte heller jobbar eller studerar. Projektet heter Link. Nu tas projektet ett steg längre med två ungdomskonsulenter som koncentrerar sig på uppsökande verksamhet. Enligt Claes Ostwald är målet att göra hjälpen känd så att unga vet var hjälpen finns.

– Som hemmasittare hamnar man lätt i utanförskap. Det kostar jättemycket pengar för samhället. Men även i mänskligt värde för dem som hamnar i ett utanförskap, säger Claes Ostwald.

Han menar att ju längre man är utanför desto svårare är det att komma in igen. Särskilt i de åldrar när man slussas ut i verkligheten.

 – Vi plockar upp dem som ligger i den här farozonen som kanske hoppat av skolan i gymnasieålder. De får inte till utbildningen och får inte till jobb. Får de inte till någonting är det lätt att de hamnar i en ond spiral, säger han.

Ungdomskonsulenterna syns i sina blåa jackor på gator och torg och finns där de unga hänger. De är anträffbara för dem som behöver hjälp med allt ifrån att kontakta en myndighet till att skriva ett cv. Varje tisdagseftermiddag kan man bolla idéer med dem på I17 vid Regementet. De sitter då i en samarbetsgrupp med myndigheter som arbetsförmedlingen, socialtjänsten och arbetsmarknadsavdelningen, och kan ge varje person rätt hjälp direkt.

– Har man inte avslutat sin gymnasieutbildning försöker vi hitta en lösning på det. Funkar inte det försöker vi hitta ett jobb eller någon sysselsättning. För en del räcker det att bara få prata av sig, säger Claes Ostwald

Claes Ostwald och kollegan Amin Haiir ska besöka mötesplats Tureborg på onsdagar och mötesplats Dalaberg på fredagar. De ska delta i Solid Sound, Uddevallakalaset och Häng på Hamngatan. De kommer att vara i kontakt med föreningslivet och ska försöka nå föräldrar på olika sätt. Projekt Link kommer använda sociala medier för att nå ut och just nu skapar de en informerande youtubekanal. Man kommer snart kunna se en reklamfilm om Link på biografen i Uddevalla.

– Det bygger på en frivillighet. Vi tvingar inte på någon hjälp. Men vill de ha hjälp har vi jättebra resurser att kunna sätta in, säger Claes Ostwald.