Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/38

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Unikt magasin till salu

I centrala Ljungskile ligger ett magasin med ursprung i 1800-talet. Nu ska fastigheten säljas. Prislappen: 5,5 miljoner.

Det ursprungliga magasinet på Vällebergsvägen uppfördes enligt mäklarens uppgifter troligtvis före 1870. Men en omfattande utbyggnad och renovering gjordes 2001, då den ursprungliga byggnaden införlivades i det nya. Och på utsidan kan byggnaden se anspråkslös ut, medan det invändigt är en mer exklusiv stil.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

- Ja det får man nog säga, det är gjort med finess och lite svårt att åldersbestämma. Både modernt och viss äldre stil, säger fastighetsmäklaren Jan Lundblom på Bostadsbutiken.

Enligt uppgift från ägaren finns magasinet med på foto från 1890 och det har varit stall för det gamla gästgiveriets besökare. Det tillhörde Tjöstelsröds gård som sålde mark till familjen Koch som ville uppföra ett järnvägshotell inför bygget av Bohusbanan. Koch fick dock lämna servitut så att Tjöstelsröds gård kunde fortsätta använda byggnaden som på den tiden hade vattnet ända fram till långsidan. Man skeppade in och ut varor och använde byggnaden som lager, därav namnet Magasinet. Järnvägshotellet som uppfördes på tomten - nuvarande färgaffären - drevs som hotell några år men såldes senare till familjen Nordström som drev diversehandel. Man blev då även ägare till Magasinet som fortsatte att vara just magasin. I den nordöstra ändan av Magasinet hade Ture Svärd sitt stall i många år.

Numera inhyser magasinet fem företag, däribland Butik Sprudla och Cafe Flora. Deras hyreskontrakt förändras inte i och med försäljningen. Någon bostad finns i dagsläget inte i fastigheten.

- Nej, men man har kvar byggrätt så det skulle kunna gå att uppföra hus för bostäder om man vill, säger Jan Lundblom.

Byggnaden är idag på 255 kvadratmeter, totalt finns tillstånd att bygga ytterligare nästan 300 kvadratmeter på tomten. Enligt Jan Lundblom har det varit flera spekulanter som har hört av sig och visat intresse. Utgångspriset är satt till 5,5 miljoner, han vågar inte spekulera om vart slutpriset landar men förklarar att försäljningen inte bara handlar om den som lägger högst bud.

- Jag tror att ägaren är mån om att det blir rätt köpare. Han har mycket hjärta i den här byggnaden.