Thomas Winman, forskare vid Högskolan väst.
Thomas Winman, forskare vid Högskolan väst.

Unikt samarbete ska främja integrationen

Hur ska integrationen av nyanlända bli bättre? Den frågan tar sig Högskolan väst och Uddevalla kommun an i ett unikt samarbete. Och bland annat handlar det om hälsa.

ANNONS
|

De senaste åren har ett stort antal människor tagits emot som flyktingar i Sverige När många av dem nu får uppehållstillstånd har frågan om hur personerna ska integreras i samhället blivit än mer aktuell.

För att utveckla integrationsarbetet har Uddevalla kommun därför inlett ett samarbete med Högskolan väst, ett projekt som beskrivs som "ganska unikt". För i stället för att en forskare formulerar frågeställningen "på sin kammare", får kommunanställda som dagligen arbetar med integration i det här projektet vara med redan från början. Genom att de tilldelas en mer aktiv roll får de vara med och bestämma vilka frågor som är mer relevanta.

ANNONS

– Det här kommer ju leda till verksamhetsutveckling och då måste personalen också involveras, säger Thomas Winman, universitetslektor vid Högskolan väst som tillsammans med docent Per Assmo är en av de ansvariga forskarna bakom projektet.

– Och så behöver vi också involvera studenter i det hela, för att det är de som är morgondagens arbetskraft. Så just den här konstellationen med forskare, yrkesverksamma och studenter som arbetar sida vid sida och utifrån olika perspektiv, både för att utveckla kunskap och utifrån den kunskapen sedan utveckla verksamheterna, det är ganska unikt och jäkligt spännande, säger han.

God hälsa viktigt för integrationen

Vid en presskonferens på stadshuset i Uddevalla på onsdagen presenterades tre uppsatser från studenter som deltar i projektet. Det övergripande ämnet var hälsofrämjande integrationsinsatser, vilket också är vad projektet i stort riktar in sig på. Anledningen till det är att en "upplevd god hälsa" är den enskilt viktigaste faktorn bakom en lyckad integration, förklarar Thomas Winman.

– Om man mår dåligt så försvåras möjligheterna rejält att kunna ingå i olika integrationsaktiviteter. Man kanske är med på SFI, men tankarna är någon annanstans. Och utifrån det ser man också att den befolkningsgrupp som har i särklass sämst hälsa, det är just människor som har flyttat från något annat land.

ANNONS

Av den anledningen kan man inte arbeta med integration och folkhälsa som två separata frågor, och det har också Uddevalla kommun insett, menar Thomas Winman.

Återigen kommunens ansvar

Eva Nilsson på kommunens arbetsmarknadsavdelning är den som projektleder samarbetet med Högskolan väst. Hon förklarar att det svenska integrationsarbetet förändrades mycket efter den så kallade etableringsreformen 2010. Från att det tidigare främst varit en kommunal angelägenhet, fick då arbetsförmedlingen ta över huvudansvaret för etableringen av nyanlända. Det innebar att fokus hamnade mer på att få personerna i arbete.

– Det är positivt, men man glömde bort de här mjuka delarna. Det fanns ju etableringslotsar inledningsvis, som skulle vara ett lite av ett socialt stöd, men det fungerade inte så det lade man ner, säger Eva Nilsson.

Successivt har delar av integrationsansvaret återigen glidit över på kommunen, förklarar hon, vilket skapat ett behov av att hitta nya sätt att arbeta. Något som forskningsprojektet förhoppningsvis kan bidra med.

– Vi hoppas få kunskap så att vi kan göra ett ännu bättre arbete, och kunskap så vi kan ta vara på de här resurserna som människorna är. Att vi ger dem rätt redskap för att komma in i samhället, och att vi öppnar upp våra verksamheter och resurser så de är tillgängliga för alla.

ANNONS
ANNONS