Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Upphandling stoppas för att rädda lokal-tv

Kommundirektören Peter Larsson stoppar nu den pågående upphandlingen av kommunfullmäktiges tv-sändningar.

Politikerna vill fortsätta sända sina möten via lokal-tv, men vid kommunens upphandling ska enbart webb- sändningar ha nämnts. Flera politiker har hört av sig till kommunen och haft synpunkter på den pågående upphandlingen.

– Man vill få med önskemålet att sända lokal-tv som en del av underlaget. Jag har gjort bedömningen att vi behöver avbryta upphandlingen för att lyssna, göra eventuella korrigeringar och säkerställa att vi inte har missat något, säger Peter Larsson.

Enligt honom skickades upphandlingsunderlaget ut till kommunfullmäktiges presidium för påläsning innan upphandlingen påbörjades.

– Man har upptäckt det här i efterhand. Vi har missat i dialogen, men vi löser det. Jag har gett tjänstemännen i uppdrag att se över underlaget, omarbeta och gå ut med det igen. Jag förutsätter att de kommer att ha en dialog med presidiet.

Enligt kommunfullmäktiges ordförande Alf Gillberg var det en skrivning i upphandlingsunderlaget som politikerna inte var medvetna om.

– Det lät som om man bara ville handla upp webbsändningar, men det räcker inte. Det handlar om tillgänglighet för våra medborgare, säger Alf Gillberg.

Han kan tänka sig att utvecklingen går mot att enbart ha webbsändningar i framtiden, men där är vi inte än.

– Vi var ju tidiga med lokal-tv-sändningar. Vi har haft det i säkert 15 år och vill ha det i fortsättningen också. Det är fortfarande flest som tittar den vägen, säger han.

I dag sänder Lokal-TV Uddevalla fullmäktiges sammanträden i direktsändning på tv och på webben, där de också går att titta på i efterhand.

Lokal-TV Uddevalla är en ideell förening som tog över lokal-tv-sändningarna av KF:s -sammanträden 2008. Programmen sänds via Com Hem, som når flera tusen hushåll i kommunen.

Förutom fullmäktiges sammanträden är det flera föreningar som sänder sina program på kanalen. Föreningarna betalar en medlemsavgift, men större delen av lokal-tv:s intäkter kommer från KF-sändningarna.

Christer Bjurström är ansvarig utgivare för kanalen. Han tycker att detta i första hand är en demokratifråga. Dessutom är frågan om man vill ha kvar lokal-tv eller ej.

– Om de här sändningarna försvinner så kan vi lägga ner. Då har vi inte en chans att ha kanalen kvar, säger han.

I dag sänds programmen över det analoga nätet. Osäkerheten gör att Christer Bjurström har avvaktat med att investera i teknik för att sända digitalt, även om han känt att det kommer att behövas förr eller senare.

– Men vill man ha det så finns det möjlighet att utöka sändningarna, säger han.