Upplev Uddevalla med hjälp av mobiltelefonen

Destination Uddevalla och Uddevalla Turism prövar ett nytt grepp, för att få folk att besöka platsen. Alla som har egen telefon kan få en direktguidning till några sevärdheter i staden. – Förhoppningsvis kan det förbättra en redan hyfsat bra utveckling, hoppas Roger Salomonsson.

ANNONS
|

Han är anställd som verksamhetsledare av Destination Uddevalla och kan peka på en femtioprocentig ökning av antalet besökare på hotell, i stugbyar och på vandrarhem i Uddevalla under 2018, jämfört med 2017.

– Det glädjer oss så klart att människor hittar hit, till dem vackra kommun vi har. Nu satsar vi åter på att använda historiska fakta som man antingen kan lyssna till eller läsa själv i telefonen, när man följer de promenadrutter vi rekommenderar. Uddevalla Destination ligger sedan tidigare bakom en äventyrsbok med miljöer och historik ifrån staden,

I appen "upplev Uddevalla" har man lagt in fyra promenader att följa i staden, som är över 500 år gammal och har bytt nationalitet flera gånger, upplevt bränder, krig och kungabesök flera gånger. Den nya appen är fylld med sanningsfakta.

ANNONS

– Att kalla promenadstråk historielektioner är väl kanske överdrivet. Men för den som är lite historiskt intresserad kan promenaderna bli ett bra historiskt komplement, säger Roger Salomonsson.

Gustafsberg är med

Promenaderna är redan upplagda i appen "Upplev Uddevalla".

En av de föreslagna promenaderna går på Gustafsberg, som är Sveriges äldsta bad- och kurort, med anor ifrån 1700-talet.

När inlandsisen för 10 000 år sedan formade marken och naturen bildades de världskända skalbankarna (nuvarande infarten till Kuröds industriområde). Här ligger tusentals ton snäckskal ännu kvar i sådan omfattning att det saknar motstycke i världen. I den lilla sjö som bildats mitt i skalbankarna lever flera fiskarter. Intill bankarna finns ett litet museum uppbyggt och här går också en av de promenader som föreslås i appen.

Ifrån Skalbankarna kan man sedan fortsätta promenaden genom staden ut till Gustafsberg. En av de föreslagna promenaderna går på gator igenom centrum.

"Till varje historisk plats finns en spännande berättelse"

Appen i telefonen visar en karta som man kan följa och på varje stopp får man en historisk återblick och berättelse.

– Till varje historisk plats finns en spännande berättelse. Promenadsträckornas längd varierar från 800 meter upp till cirka en mil, berättar Salomonsson.

– Ladda bara ner den vandringstur du känner att du vill gå. En karta visar hur du ska gå och var du hittar guideplatserna under din promenad. På varje sådan stannar man och lyssnar eller läser och får till detta fler bilder i appen i telefonen.

ANNONS

Man laddar bara ner den vandringstur man känner att man vill gå. En karta visar sedan hur man ska gå och var man hittar guideplatserna under din promenad.

– Resebyråer och pappersbroschyrer i all ära. Nu tar vi ett steg till och använder digital teknik och telefonen, säger Roger Salomonsson.

ANNONS