Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Arkivbil. Bild: Olof Ohlsson

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Upplopp i Uddevalla – stenkastning mot räddningstjänst

Under natten mellan lördag och söndag har det varit upplopp i Dalaberg. På söndagen finns ingen misstänkt för brott.

Efter att räddningstjänsten larmats till en brand i Dalaberg blev de utsatta för stenkastning av ett flertal personer. Polisen misstänker att branden var anlagd av ungdomarna.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Det finns uppgifter om att branden ska ha varit anlagd. Det skulle ha varit några eller någon som velat att räddningstjänsten kom dit, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i region väst.

På platsen ska det ha funnits omkring tio till femton ungdomar. Flera personer kastade då stenar mot räddningstjänsten. Det finns inga uppgifter om någon skadats.

Polis har omhändertagit tre unga män då de inte hörsammat polisens uppmaningar om att lämna platsen.

– De som är omhändertagna är inte misstänkta för själva stenkastningen utan för att de inte hörsammat uppmaningar om att lämna platsen, säger Jenny Widén.

På söndagen har de omhändertagna släppts igen.

Peter Bergh, förbundsordförande för Brandmännens riksförbund, säger att det har blivit allt vanligare med den här typen av anlagda bränder.

– Det var ett storstadsfenomen förut, men det har spridit sig. Jag vågar nästan säga att det har blivit rutin på flera ställen.

Hot och våld har blivit en del av räddningstjänstens vardag, menar han. Brandmännens riksförbund har tagit fram statistik från storstäderna som visar på allvaret i situationen.

– Det finns, det ökar, det är väldigt vanligt. Mer än hälften av våra medlemmar har blivit drabbade det senaste året, säger Peter Bergh.

LÄS MER: Räddningstjänst utsatt för stenkastning

Han välkomnar förslaget från den så kallade blåljusutredningen som föreslår att ett nytt brott, blåljussabotage, förs in i brottsbalken. Det gör det straffbart att angripa räddningstjänst eller ambulanssjukvård på ett sätt som hindrar deras arbete.

– Problemet är bara att få folk omhändertagna, misstänkta för själva lagbrottet. Det är inte så lätt som det låter. I regel handlar det om gäng och då är det svårt att peka ut en enskild gärningsman.