Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Uppmanar: "Köp inte ut alkohol till barn"

Färre tonårsföräldrar bjuder sina barn på alkohol. Men en ny undersökning visar att 11 procent av 20-25-åringarna i Västra Götaland kan tänka sig att köpa ut till minderåriga syskon.

Inför nyårsfirandet visar en färsk undersökning från Folkhälsomyndigheten att nio av tio föräldrar i Västra Götaland inte låter sina tonåringar smaka på alkohol hemma. Ida Ingerö, biträdande presschef på Systembolaget, säger att man generellt ser att vuxna blir mindre benägna att köpa alkohol till minderåriga.

– Det visar alla siffror, och det är en effekt av ett opinionsarbete som har bedrivits från flera håll, säger hon.

Hon menar att föräldrar ofta har föreställningen att det är bättre att man själv köper alkohol till sina barn, för att bättre ha kontroll över vad de dricker.

– Men det enda man lär dem är att dricka. Ett nej från föräldrarna kan dessutom vara en inbjudan till ett fortsatt samtal om alkohol.

Samtidigt kan 17 procent av 20-25-åringarna i länet tänka sig att bjuda minderåriga syskon på alkohol, och 11 procent kan tänka sig att köpa ut. Det framgår av en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN). Den genomfördes som en del av kommunikationsinsatsen Hejdå alkoholskador, som riktar sig till unga vuxna med budskap om att inte förse minderåriga med alkohol.

– Det är ett arbete som tar tid, och 20-25-åringarna är en grupp som är svårare att nå fram till jämfört med föräldrarna, säger Lennart Rådenmark.

– Det går aldrig att luta sig tillbaka och tänka att vi är färdiga. Det kommer alltid nya tonårsföräldrar som vi vill nå ut till, säger Lennart Rådenmark.

Ulrika Engelbrektsson är samordnare för drogförebyggande arbete på gymnasieskolorna i Uddevalla och bekräftar bilden om att även äldre syskon köper ut alkohol. Även äldre vänner.

Uddevalla kommun gick inför jul- och nyårshelgen ut med en påminnelsen om att inte köpa ut alkohol till ungdomarna under storhelgerna.

– Vi vet att det förekommer mycket alkohol under jul och nyår. Ute på stan ses fältsekreterare och nattvandrare, men det är tyvärr många hemmafester under dessa helger och dit når vi inte ut. Allt vi kan göra är att jobba förebyggande, säger Ulrika Engelbrektsson.

– Hör vi rykten ute på gymnasieskolorna om att det ska vara fest så försöker vi jobba förebyggande. Men vi har inte hört något nu, säger hon.