Agnebergsgymnasiet uppmanar till plastfri student för att rädda haven (Bilden är från 2018)
Agnebergsgymnasiet uppmanar till plastfri student för att rädda haven (Bilden är från 2018) Bild: Edvin Bergström

Uppmaning för miljön – skippa plast på studenten

Nu kommer snart tusentals studenter att springa ut ur skolan och in i sina framtida liv. Föräldrar och vänner har förberett med ballonger och konfetti för att fira att skolan äntligen är slut, men för miljön utgör plastmaterialet en fara. Nu uppmanar rektorerna därför studenterna att välja miljövänliga alternativ.

ANNONS
LocationUddevalla||

I Uddevalla kommun satsar man extra mycket på att värna havsmiljön. Sommarjobbande ungdomar har plockat skräp på stränderna till exempel och nu har man gjort en extra satsning inför stundande student med en informationsfilm om plastens skadeverkningar.

– Det är ett ömsesidigt samarbete med skolorna. De hörde av sig om att det var mycket konfetti på studenten och vi har gjort hållbarhetsfilmer tidigare. Det är ett bra sätt att nå ut, säger Sofia Ström kommunekolog.

Enkät: Har du tänkt använda plastkonfetti på studenten?

– Vi pratar mycket med studenterna. Många är inte medvetna om att det är plast i detta, säger Nina Södergren rektor på Annedalsskolan och syftar på konfettin. Det har ökat de sista två tre åren. Det var mycket papper förut och nu är det plast.

ANNONS

Filmen visas både på kommunens hemsida och läggs ut på alla gymnasieskolors lärplattform. Filmen kommer även läggas ut på gymnasieskolornas hemsidor närmare studenten, för att nå så många människor som möjligt.

Positiv respons

Responsen från eleverna har varit välkomnande, säger hon vidare.

– Det är bara positivt. De är väldigt miljömedvetna. Så får de ta detta vidare. Det är ju inte de själva som slänger konfettin utan föräldrar och vänner, säger Nina Södergren.

När festen är över riskerar ballongerna och konfettin hamna i havet. Ballongsläpp kan utgöra ett miljöproblem när gasen tar slut och plasten hamnar i havet . Där bryts den ner i små, små partiklar som sen fastnar i djurens matsmältningsorgan, och orsakar en lång och plågsam död genom undernäring.

Plastkonfettin svår att städa

Plastkonfettin är dessutom så lätt att den lätt blåser iväg, vilket gör den svår att städa bort.

– Guldkonfettin väger inte så mycket. Den lägger sig inte på marken och väntar utan fladdrar iväg. Den är jättesvår att sopa upp, så det är nästan så att de måste gå på gräset och plocka upp den för hand, säger Sofia Ström.

Förra året fick kommunen in synpunkter från allmänheten om att det låg mycket skräp kvar efter studenten, till exempel konfetti.

ANNONS

– Tänk till en extra gång uppmanar Sofia Ström. Använd papper eller annat nedbrytbart material.

– Nu hoppas vi att det minskar, det tror jag faktiskt avslutar Nina Södergren.

ANNONS