Tanums Liselotte Fröjd (M) tycker att fyrverkerifrågan behandlats för långsamt i kommunen. Efter årets raketer hoppas hon på ett stopp.
Tanums Liselotte Fröjd (M) tycker att fyrverkerifrågan behandlats för långsamt i kommunen. Efter årets raketer hoppas hon på ett stopp. Bild: Jenny Johansson/Lasse Edwartz

Uppskattat och upprörande – nyårssmällandet fortsätter

Trots protester och enstaka försök till förändring blir det fyrverkerier även i år. I Bohusläningens bevakningsområde håller sig kommunerna till traditionerna.

ANNONS
|

– Det privata smällandet har minskat sedan vi fick firandet centralt. Det är bättre att vi gör ett ordentligt fyrverkeri på eftermiddagen så att folk inte behöver skjuta hemma, säger Mats Abrahamsson (M), kommunalråd i Sotenäs kommun.

Var och när det är tillåtet att skjuta fyrverkerier regleras i kommunernas ordningsstadgar. I Uddevalla, Sotenäs och Munkedal finns det exempelvis vissa tider då det är fritt fram att smälla.

Då får du skjuta på Nyårsafton

Uddevalla: 15:00-01:00, aldrig i Uddevalla tätort (mellan Lagerbergsgatan, Östergatan, Asplundsgatan och Västerlånggatan), vid sjukhuset och vid äldreboenden.

Munkedal: 15:00-01:00.

Lysekil: Tillstånd krävs på Kungstorget, Stadsparken och Rosvikstorg.

Sotenäs: 16:00-03:00. Förbud i vissa områden och vid äldreboenden.

Tanum: Fritt att smälla. Tillstånd krävs endast för evenemang.

Färgelanda: Tillstånd krävs inom offentlig plats. Förbud vid vissa boenden.

Orust: Fritt att smälla. Tillstånd krävs vid vissa boenden.

Källa: Kommunernas lokala ordningsföreskrifter

Missat att se över stadgarna

En kommun som under året utmärkt sig för att vilja stoppa smällandet på nyårsafton är Tanum. Kommunen fattade i februari ett beslut om att helt förbjuda fyrverkerier nästa gång stadgarna ses över. Senast det hände var för åtta år sedan och när nästa översyn blir vet ingen som Bohusläningen frågar.

ANNONS

– Eftersom de tog beslut i frågan i februari så skulle jag bli förvånad om ambitionen inte är att få till en ändring så snart som möjligt, säger Tony Jönsson, tillförordnad teknisk chef i Tanums kommun.

Även kommunalrådet verkar förvånad över att inget hänt trots att beslutet fattades för tio månader sedan. Hon vill gärna se ett fyrverkeriförbud i Tanum men nu är det alltså fortfarande fritt fram.

– Det är ju dåligt gjort. Jag upptäckte detta när jag gick igenom vad som var kvar att göra innan jag gick på julledighet. Detta får jag påminna om efter årsskiftet, säger Tanums kommunalråd Liselotte Fröjd (M).

Utredning slog fast: Fyrverkerier bäst

I Uddevalla kommun utreddes under hösten möjligheterna till att arrangera ett smällfritt firande. Utredningen landade i att raketer är det billigaste och mest populära alternativet.

– Vår budget räcker inte till några ljusinstallationer. Men vi har inte gett upp tanken på ett alternativt nyårsfirande. Det handlar ju till sist om hur politikerna vill att vi ska fira nyår i vår stad, säger Anna Svensson, chef för kulturavdelningen på Uddevalla kommun.

Redan förra året använde sig Uddevalla kommun av tystare raketer. I år är tanken att smällarna ska låta ännu mindre.
Redan förra året använde sig Uddevalla kommun av tystare raketer. I år är tanken att smällarna ska låta ännu mindre. Bild: Lasse Edwartz

Vad görs för att minska att folk störs av fyrverkeriet?

– Redan förra året hade vi tystare fyrverkerier och tog bort de värsta bomberna. Nu har vi tagit bort ännu fler av de som smäller högst. Vad gäller miljöfrågan känner vi oss lugna, även de som tillverkar fyrverkerier tänker på miljön, säger Anna Svensson.

ANNONS

Åsikterna går isär. Vissa älskar fyrverkerierna och andra hatar dem. De flesta Bohusläningen pratat med håller dock med om att det är viktigt att ta hänsyn till människor och djur när fyrverkerier ska smällas.

ANNONS