Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
 Bild: Christian Möller
Bild: Christian Möller

Utredning om våldtäkt på kvinna i 90-årsåldern läggs ner

Utredningen mot den man inom hemtjänsten som misstänktes för våldtäkt läggs nu ner. Åklagarsidan saknar bevis och ord står mot ord.

Under tisdagskvällen tog åklagare Daniel Edsbagge beslutet om att lägga ner förundersökningen mot mannen inom hemtjänsten som misstänktes för våldtäkt mot en kvinna i 90-årsåldern.

– Att jag lägger ner förundersökningen betyder inte att det inte har skett. Jag har ingen anledning att betvivla uppgifterna från kvinnan, säger Edsbagge

LÄS MER: Hemtjänstpersonal misstänks våldtagit kvinna i 90-årsåldern

Det finns ingen teknisk bevisning i fallet och heller inga vittnen från dagen det ska ha skett. I utredningen har den misstänktes mobiltelefon gåtts igenom, men heller inte där har polisen hittat något för att styrka brottsmisstankarna.

– Det är uppgifter mot uppgifter och jag ser inte att det går att komma vidare med utredningen, säger Daniel Edsbagge.

Väntas inte tillbaka i tjänst

Mannen jobbade inom hemtjänsten och ska ha varit hemma hos kvinnan för att hjälpa henne att duscha när övergreppet ska ha skett, enligt anhöriga. Uddevalla kommun startade själva en internutredning och mannen stängdes av utan lön under tiden. Deras utredning är inte färdigställd men mannens framtid inom kommunen är klar.

– Mannen är avstängd från jobbet och väntas inte komma tillbaka, vad jag förstår det som har personen sagt upp sig tidigare, säger Christer Fransson, vikarierande socialchef.

Det som kvarstår i kommunens utredning är tekniska detaljer. Mannen har inte fått lön under avstängningen och det är ännu inte helt klart om han ska få ersättning för det.

Att förundersökningen nu läggs ner ska inte påverka kommunens beslut.

– Vår utredning och vårt beslut påverkas inte av polisens utredning, säger Christer Fransson.

Krav på utdrag från belastningsregistret

Händelsen ska ha ägt rum tisdagen den 16 juli och mannen anhölls två dagar senare, men släpptes sedan fri i väntan på utredning. Det var inte första gången mannen ska ha besökt kvinnan via hemtjänsten och enligt anhöriga ska kvinnan tyckt bra om honom.

Uddevalla kommun begär inte ut utdrag från belastningsregistret i samband med rekrytering inom äldrevården. Efter händelsen har kommunen börjat se över sina rutiner och se ifall de ska införa krav på utdrag.

– Jag kommer sträva efter det, de äldre är lika utsatta som barn där vi har krav på utdrag, har Charlotte Gustafsson (UP), ordförande i socialnämnden, tidigare sagt till tidningen.

LÄS MER: Uddevalla utreder krav på belastningsregister efter misstänkt våldtäkt