Kommunen söker nu en ny chef för samhällsbyggnad efter att Carina Johansson lämnat sitt jobb på dagen.
Kommunen söker nu en ny chef för samhällsbyggnad efter att Carina Johansson lämnat sitt jobb på dagen. Bild: Lasse Edwartz

Utsattes för kränkningar – får miljonvederlag av kommunen

Närmare 1,4 miljoner fick kommunen betala för att samhällsbyggnadsförvaltningens chef Carina Johansson skulle lämna sitt jobb. Det rapporterar P4 Väst. Förhandlingarna inleddes efter att hon utsatts för flera kränkningar i jobbet.

ANNONS

Båda parter är nöjda, enligt kommunstyrelsens ordförande.

– Därför att man sätter sig i en förhandling för att hitta förutsättningar för den ena eller andra lösningen, Vi kom till en i samförstånd, det skapar förutsättningar för att gå vidare på varsin sida, säger Christer Hasslebäck (UP).

Det var strax före jul som Carina Johansson meddelade sina medarbetare att hon lämnar chefsstolen med omedelbar verkan. Samhällsbyggnadsförvaltningen hade då under en längre tid plågats av en dålig arbetsmiljö enligt fackförbundet Vision, något som Bohusläningen var först att berätta.

Visions huvudskyddsombud har berättat för Bohusläningen om verbala kränkningar mot tjänstemännen från politiker i nämnden. Carina Johanssons fackförbund Sveriges ingenjörer har i förhandlingen med kommunen pekat på tre tillfällen när det skett klara kränkningar mot förvaltningschefen.

ANNONS

Varför blev det så här?

– Det är klart att det har funnits synpunkter på hur hanteringen varit i nämnden. Utifrån min horisont gäller det att få en uppgörelse och avslut, och det har vi gjort, säger Christer Hasslebäck.

Om kommunen betalat ett avgångsvederlag på motsvarande 18 månadslöner så innebär väl det att kommunen medger att kränkningar har skett?

– De enskilda kränkningarna mot Carina Johansson som person lämnar jag därhän. Men som två parter upplever man det på olika sätt. säger Christer Hasslebäck som pekar på att en utredning av arbetsmiljön pågår.

Kommunalrådet utesluter inte att han kommer att hamna i samma situation igen då kommunen är en stor organisation med 6 000 anställda och samarbetsvårigheter kan uppstå.

Dock verkar samhällsbyggnadsförvaltningen ha haft ett uppseendeväckande stort antal nyckelpersoner som slutat på senare tid?

– Ja, men det finns ett annat grundläggande skäl till det. De tjänstemän som jobbar med plan- och byggfrågor är extremt eftertraktade, säger Christer Hasslebäck.

Så du är inte orolig för Uddevallas renommé som arbetsgivare?

– Nej, nej, det är jag inte.

Alexander Bergfriedt Andersson på Sveriges ingenjörer är den som företrätt Carina Johansson i förhandlingen med kommunen. Han säger att han inte vill ge några kommentarer om uppgörelsen som parterna nådde under januari.

ANNONS

Bohusläningen har också sökt den tidigare förvaltningschefen utan att lyckas.

– Jag hade önskat ett annat scenario, jag älskar mitt jobb. Men nu blev det inte så och det är tråkigt, sa Carina Johansson till Bohusläningen i december efter att avgången blev känd.

ANNONS