Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

Väg hittades under väg i arkeologisk utgrävning

Den arkeologiska utgrävning som pågår vid Södra Hamngatan i Uddevalla gjorde under torsdagen ett riktigt fynd. Med hjälp av en karta från slutet av 1700-talet lyckades man i ett av schakten gräva fram en gammal väg som man tror gick mot det gamla brofästet vid Bäveån.
– Det var jätteroligt att göra ett sådant här fynd, säger Arwo Pajusi, arkeolog på Bohusläns museum.

Det var under torsdagen som arkeologer från Bohuslän museum kunde gräva fram den gamla vägen vid Södra Hamngatan.

I ett av schakten ser man rundade stenar som visar vägen till vad man tror är det gamla brofästet över Bäveån. Nedslaget gjordes efter att man tittat på en gammal karta ritad på slutet av 1700-talet.

– Vi har haft åtta olika schakt att gräva i. Strategiska platser som vi valt ut efter den här gamla kartan som vi haft att utgå efter. I ett av schakten hittade vi då dessa stenar, så vi hade tur och träffade rätt, säger arkeologen Arwo Pajusi.

LÄS MER: Dåtidens kartor ska matchas med nutidens

Enligt Pajusi var fyndet synnerligen välbevarat men glädjen blev kortvarig. Schaktet har redan grävts igen.

– Vi har fotat och dokumenterat fyndet. Nu kommer vi skicka detta vidare till Länsstyrelsen som i sin tur kommer ta beslut om vad som ska göras med det, säger han.

Känns det inte motigt att täcka över något som man just grävt fram?

– Nej, jag är inte så sentimental av mig. Vi visste ju att de skulle bli så här. Men vi är jätteglada och hoppas att vi kommer kunna gräva fram fler fynd under nästa vecka, säger han.