Arkivbild
Arkivbild

Väktare sätts in efter stök vid skolans busshållplats

Det knuffas och är så stökigt vid busshållplatsen vid Ramnerödsskolan att ett väktarbolag tagits in. Busschaufförerna är rädda att köra på eleverna.

ANNONS
|

Det började redan i augusti när höstterminen startade men sedan har problemen eskalerat.

För busschaufförerna som kör stadsbussarna förbi Ramnerödsskolan på eftermiddagarnahar det blivit ett stort arbetsmiljöproblem. Problemet har funnits även tidigare läsår men nu tycker man att det gått för långt. När chaufförerna ska köra in på hållplatsen är det så stökigt på trottoaren att man är orolig för påkörningar.

– Eleverna rusar fram och vi är livrädda att köra på dem eller att någon ska fastna med en arm eller ben under ett hjul. De trycker på för att komma längst fram och komma in på bussen för att få en sittplats. Den dagen det händer något och en förare råkar ut för något…jag vågar inte tänka på det, säger Göran Berglund som är trafikchef på Omnibus som kör bussarna.

ANNONS

När oron bland chaufförerna blev för stor och det blev för stökigt beslöt man att ta in hjälp. Så hela den här veckan har det funnits vuxna på hållplatsen när eleverna ska på bussen.

– Vihar anlitat ett bolag och två väktare finns på plats. Vi började i måndags och vi märkte redan då att det var lugnare.Då hade vi dessutom en bil som följde bussen för vi trodde det skulle vara stökigt på bussen. Men det var det inte, det är vid hållplatsen problemet är men nu är det redan bättre, säger Göran Berglund.

Varför sätts det inte in fler bussar om det är svårt att få plats?

– Bussen räcker. Det är stadsbussar och det finns både sittplatser och ståplatser. Men man konkurrerar om sittplatserna.

Även under fredagen kommer vaktbolag att hjälpa till på hållplatsen. Men på torsdagen är det inte klart om vakterna kommer stå kvar även under nästa vecka.

– Vi får göra en utvärdering och titta på effekten. Vi är ju i kontakt med skolan också som gått ut med information till eleverna, säger Göran Berglund på Omnibus.

Skolans rektor Björn Nilsson berättar att han fick informationen om det här i början på veckan.

– Dels kan jagkänna en oro för en farlig situation och känna en besvikelse för att elevernainte kan sköta sig efter skolan och på sin fritid. Vi försöker nu att prata om det här med eleverna i klasserna och får vi reda på att det handlar om några specifika personer tar vi kontakt med vårdnadshavare.

ANNONS

Räcker det att prata med eleverna?

– Vi har fler elever som åker buss det här läsåret. Vikan försöka styra sluttiderna på schemana så alla inte slutar samtidigt men vi kan inte ändra nu mitt i ett läsår.

Men Björn Nilsson tror ändå att väktarna kan ha en effekt.

– Ja, jag tror att det kan vara en markering som väcker en tanke och en förståelse hos eleverna, säger rektorn.

ANNONS