Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vännerna misshandlade varandra – båda döms

När dagen började var de två männen vänner. Men inom ett dygn förändrades deras relation drastiskt. Nu döms båda för misshandel av den andre.

Det handlar om två jämnåriga män i 20-årsåldern, som fram till augusti förra året varit vänner. Den aktuella kvällen hade den ene av männen fest hemma, och vännen var en av besökarna. Ingen av de båda männen var kända för att vara våldsamma personer, men under festen hamnade de i bråk med varandra tre gånger och efter sista tillfället fick den ene läggas in på sjukhus.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Bråken ska ha börjat när mannen som hade festen ville prata ostört med en kvinna som han tidigare varit tillsammans med och som var med på festen. Vännen ska då ha lagt sig i. Detta slutade med att de började brottas och han som hade festen blev slagen innan vittnen ingrep och särade på dem.

Bestående skador

Senare blev han åter igen slagen av sin vän när han försökte prata med kvinnan. På nytt särades vännerna åt av andra festdeltagare men när den angripande mannen gick därifrån ska han ha sagt något olämpligt till den andre. Mannen som hade festen rusade då emot sin provocerande gäst, tacklade omkull honom och slog honom i huvudet. Den omkulltacklade mannen kördes senare till sjukhus då han av misshandeln fått skador som enligt domstolen troligtvis är bestående.

De båda före detta vännerna döms nu av Uddevalla tingsrätt för att ha misshandlat varandra. Mannen som blev omkullknuffad döms till villkorlig dom, medan mannen som hade festen döms till villkorlig dom och 120 timmars samhällstjänst. Han ska också betala drygt 40 000 kronor i skadestånd.

Åklagaren ansåg att den sistnämnde skulle dömas för grov misshandel, men domstolen delade inte den uppfattningen. Bland annat med tanke på att han utsatts för upprepade provokationer, dels genom misshandel, från den andre.