Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Erika Kvarnlöf, Regina Johansson och Liza Kettil arrangerar tillsammans klädbytardagen i Munkedal. Bild: Niclas Jonasson

Vännerna som håller ihop om hållbarhet

De lärde känna varandra över internet – utan att ens veta att de bodde i samma kommun. Nu arrangerar de för tredje gången en klädbytardag i Munkedal.

– För min egen del har jag alltid varit intresserad av miljöfrågor. När jag började blogga blev det också mycket fokus på miljön.

Det säger Erika Kvarnlöf, en av tre personer bakom initiativet med klädbytardag i Munkedal. Hon lärde känna Regina Johansson och Liza Kettil genom sociala medier. Först blogg, sedan Instagram och till sist klädbytardag. Liza Kettil, som är socialdemokratiskt oppositionsråd i kommunen, beskriver just miljöfrågor som en av orsakerna till att hon engagerade sig politiskt.

Bland ställningar med kläder fanns även ett antal skor utplacerade på ett bord.. Bild: Niclas Jonasson

"Började se över min konsumtion"

Erika Kvarnlöf säger att kläder länge var en akilleshäl för henne. Att ha miljö- och modeintresse samtidigt gjorde henne obekväm när hon läste på hur kläder produceras.

– Jag började se över den biten av min konsumtion. Då började jag med ett shoppingfritt år. Efter det började jag inse att man inte behöver köpa nytt för att ha en uppdaterad garderob, det går ju att byta kläder, säger Kvarnlöf.

Därifrån var inte steget långt till att anordna en klädbytardag. De tre vännerna har två gånger tidigare bjudit in folk att lämna in kläder de inte längre vill ha mot att de får biljetter de kan byta mot andra kläder.

– Vi arrangerade det två gånger under förra året och planerar att göra det två gånger i år, en gång på våren och en gång på hösten, säger Erika Kvarnlöf.

Varje person som lämnade in kläder fick en biljett de kunde byta nya kläder mot. . Bild: Niclas Jonasson

"Är kläder med historia!"

Förutom miljöperspektivet är det även lockande att kläderna har en egen bakgrundshistoria.

– Jag såg på internet någon som sålde en jättefin klänning. Hon skrev att hennes fästman hade friat till henne när hon hade på sig den. Det var jätteroligt, det är kläder med historia! säger Liza Kettil.

– En kompis la upp en bild på en klänning hon hade bytt till sig. Det visade sig att det var min gamla klänning. Samtidigt hade jag tagit hennes gamla, säger Regina Johansson.

Erika Kvarnlöf fyller i:

– Man kan se att vissa plagg återkommer. Någon byter till sig plagget här, använder det ett tag och lämnar sedan tillbaka det.

Besökarantalet på klädbytardagarna har varierat. Första gången kom ett 20-tal personer, andra gången betydligt fler.

– Den här gången verkar det vara något mindre. Men folk har mycket att göra på våren också, säger Erika Kvarnlöf.