Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Samvuai Thongchomphe och Rolf Karlsson är ägare till Mamma Suchi. Nu är de redo att flytta till en tom lokal på Kungsgatan, men bygglovet dröjer.

Väntan på bygglov en bromskloss

En bromskloss. Så upplever en krögare väntan på bygglov. Annars hade ytterligare en tom lokal i centrum varit fylld, säger han.

Rolf Karlsson driver Mammas sushi tillsammans med sin fru Samvuai Thongchomphe. I dag ligger restaurangen på Göteborgsvägen, men Rolf Karlsson har tecknat kontrakt på en i dag tom lokal på Kungsgatan.

– Vi vill utveckla verksamheten, här har vi inte tillstånd att servera varm mat. Men där, i en större lokal, skulle vi bygga upp ett nytt kök helt från grunden bland annat, säger Rolf Karlsson.

Den 3 maj lämnade han in sin bygglovsansökan om att få bygga om den tidigare optikeraffären till restaurang.

– Sedan dess har jag inte hört något. Jag förstår att tjänstemännen har mycket att göra, men ytterst är det en sak för politikerna. Om man vill ha mer liv i centrum, och fylla tomma lokaler, kanske man behöver anställa fler handläggare? Jag vet fler som är i samma situation som jag.

Nu tycker Rolf Karlsson att han har tappat en hel sommar i ett bättre läge och där det sker fler aktiviteter, som Nattsudd och Citytorsdagarna.

– Som tur är har jag en sjyst fastighetsägare, så jag behöver inte betala dubbla hyror. Men det finns det andra som gör, säger Rolf Karlsson.

På byggavdelningen på Uddevalla kommun bekräftar Anne Kleinfeld att trycket är högt.

– På våren och sommaren kommer det in många bygglovsansökningar. Samtidigt går vi in i semestertider, berättar hon.

I Tanum anställde man två ytterligare bygglovsinspektörer när den nya plan- och bygglagen trädde i kraft 2011. Kommunen har många bygglovsansökningar att ta ställning till sett till invånarantalet. Under 2012 klarade man av att hantera 70 procent av dem inom sex veckor. Och då hade man satt ett mål på 50 procent, vilket alltså man överskred med råge.