Värme i gatorna - tak över mötesplats

Snöfria gator, tak av segelduk mellan Gallerian och Gallionen, p-platser utanför Systembolaget, ny gatubeläggning och massor av konst. Det är näringslivets gemensamma förslag på hur Uddevalla ska förändras fram till 2017.

ANNONS
|

Efter alla diskussioner om stadskärnan förra året tillsatte näringslivets organisationer en visionsgrupp för att ta fram ett gemensamt förslag på hur de vill att ett attraktivt centrum ska se ut. I gruppen ingick Uddevalla Centrumutveckling, Företagarna, Uddevalla Handel, Uddevalla Näringsliv, Fastighetsägarna och Destination Uddevalla och med centrumutvecklaren Kent Håkonsen som koordinator.

–Det har funnits många förslag, men det har spretat åt alla håll. Nu ger vi kommunpolitikerna en present, ett gemensamt förslag som vi tror på, säger Kent Håkonsen.

Förslaget går ut på att i fyra etapper rusta upp och förändra stadskärnan och att det ska bli klart 2017.

2014 ska användas till reparationer av allt från trasiga skyltar till hål i trottoarerna. 2015 föreslås en storsatsning på Kochska gränden och Kungsgatan mellan Gallionen och Gallerian med värme i gatan så att de blir snöfria och ett väderskydd mellan Gallionen och Gallerian.

ANNONS

–Det området ser vi som en ny mötesplats som kan användas för event, där folk kan sitta och fika och med en mobil scen. Det finns flera förslag på hur väderskyddet kan se ut, allt från segelduk till stål och glas, säger Kent Håkonsen.

Regn lockar ingen att gå på stan – därför är ett genomgående förslag att sätta väderskydd längs fasaderna både på Kungsgatan och Norra Drottninggatan. andra förslag är ny gatubeläggning, ny belysning, fler bänkar och soffor att sitta på och konst som ger en extra dimension till stadskärnan.

Visionsgruppen vill också att kommunen bygger korttids-p-platser vid Systembolaget på Västerlånggatan för att underlätta för funktionshindrade och för snabba ärenden. Dessutom vill man öppna fler gator för trafik.

–Uddevallaborna har lärt sig att köra runt, men för besökare i stan är det inte lätt att hitta. Det blir bättre om Kålgårdsbergsgatan öppnas för trafik och Kilbäcksgatan för trafik ut mot Norra Drottninggatan, om det kan ske på ett trafiksäkert sätt, säger Kent Håkonsen.

Gruppen har inte diskuterat finansieringen eller vem som ska betala förändringarna.

–Våra förslag är inte en kravlista. Men vi vill att kommunen sätter på sig ledartröjan och slår fast en plan. Sedan handlar det om att alla kavlar upp ärmarna och hjälps åt. Naturligtvis ska vi bidra, som till exempel att fastighetsägarna ser över hur de kan skapa väderskydd på sina fasade, säger Kent Håkonsen.

ANNONS

Visonsgruppens förslag ska genomföras etappvis fram till 2017 och gäller stadskärnan från Västerlånggatan till Torgatan och mellan Lagerbergsgatan och Norra Hamngatan.

2014: Öppna Kålgårdsbergsgatan för trafik över Kungsgatan och Kilbäcksgatan för trafik över Norra Drottninggatan. Bygga korttids-p-platser utanför Systembolaget. Reparera gågator och trottoarer. Byta och fräscha upp skyltar. Fritt Wifi på Kungsgatan.

2015: Kochs gränd och Kungsgatan från Norra Drottninggatan till Västerlånggatan. Ny gatubeläggning. Värme i gatan för att slippa snö. Skärmtak i Kochska gränden. Ny mötesplats/torg mellan Gallerian och Gallionen med väderskydd, av till exempel segelduk eller stål och glas.

2016: Norra Drottninggatan. Ny gatubeläggning. Värme i gatan. Ny offentlig toalett. Skärmtak längs fasaderna eller mitt i gatan. Ny belysning, nya bänkar och soffor samt konst av olika slag.

2017: Kungsgatan mellan Norra Drottninggatan och Kungstorget. Ny gatubeläggning. Värme i gatan. Skärmtak längs fasaderna eller mitt i gatan. Ny belysning. Nya bänkar. Konst i olika former.

Kommunalrådet Henrik Sundström (M) gillar visionsgruppens förslag. Framför allt gillar han att näringslivet samlats kring ett gemensamt förslag.–Mycket finns redan i investeringsbudgeten. Det vi behöver diskutera är driftsbudgeten. Att det är vi som kommun som ska ha en samordnande funktion är självklart, säger Henrik Sundström.Han vill också att medborgarna, framför allt ungdomarna, får en möjlighet att tycka till om vad som behöver göras centrum.Kommunalrådet Ingemar Samuelsson (S) gillar också idéerna och det gemensamma förslaget men är skeptiskt till att kommunen ska ta på sig ledartröjan.–Det är inte kommunen som ensidigt ska öppna plånboken. Det måste till satsningar även från den privata sidan. Annars blir det som förr när kommunen satsat, men inget annat har hänt. Kommunen ska inte gå in med åtgärder om inte alla är med, poängterar Ingemar Samuelsson.

ANNONS