Värmeböljan håller i sig - samtidigt ökar brandrisken

Värmeböljan fortsätter och vi kan vänta oss uppemot 30 grader den närmaste veckan. Samtidigt är brandrisken stor i vårt område.

ANNONS
|

– Ni har fått nog av stackmoln för den här gången, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Foreca.

Men några större överraskningar bjuder han inte på. Värmeböljan håller i sig och lördagen blir solig och varm i Bohuslän med uppemot 25 grader. Något svalare blir det däremot längs kusten där det också kan bli måttliga vindar från sydväst.

Framåt kvällen håller värmen i sig och sen till på söndag blir det enstaka slöjmoln som dyker upp under dagen men fortsatt varmt och soligt i hela området med 20-25 grader.

Måndagen då? Den blir solig och till och med något varmare.

– Klarblå himmel och 22-27 grader ser det ut att bli då.

ANNONS

Värmen ser ut att hålla i sig under nästa vecka också.

– Sen kan bli lite skiftningar i mitten och slutet på nästa vecka, men det är väldigt svårt att säga redan nu.

Stor risk för skogsbrand

Samtidigt är brandrisken mycket stor eller extremt stor i hela landet.

– Risk för skogsbrand finns och SMHI har även utfärdat meddelande för höga temperaturer i och med att det är mer än tre dagar som vi har över 25 grader.

– Eftersom det inte ser ut att komma in några regnområden så kommer risken för skogsbränder vara fortsatt hög.

En annan konsekvens som torkan har medfört är att vattentillgången är mindre än normalt. Därför har flera kommuner infört bevattningsförbud sedan i onsdags.

Både juni och framförallt maj var mycket varmare än vanligt. Men hittills går det inte att dra några större växlar på juli-vädret.

– Juli brukar vara varmt så än så länge är det inte extremt för månaden. Men att det har varit varmt så här länge är extremt ovanligt.

ANNONS