Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stor gräsbrand i Nygård (Arkivbild). Bild: Stefan Bennhage
Stor gräsbrand i Nygård (Arkivbild). Bild: Stefan Bennhage

Värmen håller i sig – ökad risk för gräsbränder i Bohuslän

I veckan kom SMHI med glädjebeskedet: våren har anlänt. Men detta medför också en ökad risk för gräsbränder.

På bara någon vecka slog det om från väldigt kallt till varmt. Under torsdagen konstaterade meteorologerna att temperaturen legat över noll grader sju dagar i sträck i Bohuslän, vilket innebär att det officiellt är vår.

Men på många håll i landet, så även hela Bohuslänsområdet, medför det soliga vädret även en ökad risk för gräsbränder. Enligt Linus Karlsson, meteorolog på SMHI, är fjolårsgräset främst det som utger faran för brand.

– I samband med att snön smälter kommer fjolårsgräset fram, och det är ofta väldigt torrt och lättantändligt, säger han.

LÄS MER: SMHI:s besked – nu har våren kommit till Bohuslän

Ska vara aktsam

Enligt Linus Karlsson ska man helt enkelt vara aktsam om man eldar utomhus – trots att det kan vara fuktigt i marken.

– Självklart ökar risken för gräsbränder desto varmare det blir, men man ska inte testa gränserna. Fjolårsgräset ligger ovanpå den fuktiga marken och eftersom gräset är dött blir det extra torrt när solen legat på.

Att risken för gräsbränder ökar är vanligt så fort det blir vår.

– Vi har en tidig övergång från vinter till vår nu och många kanske inte förknippar tidig vår med gräsbränder, men som det ser ut nu ser det fina vädret ut att hålla i sig. Många kanske passar på att vara ute i solen och grilla, då ska man vara medveten om riskerna, säger Linus Karlsson.

LÄS MER: Läsarnas vårtecken i bilder