Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

1/16

Västsvensk växtmarknad lockade hundratals

Hundratals ville titta på och köpa unika växter när Västsvenska kretsen anordnade växtmarknad i Regementsparken i Uddevalla. Trots att medelåldern är hög inom sällskapet trädgårdsamatörerna i Bohuslän-Dalsland, så bidrar ett ökat odlingsintresset till att marknaden lyckades locka många besökare i blandade åldrar.

Sällskapet trädgårdsamatörerna är enligt de själva föreningen som vill göra trädgårdar mer varierade, personligare, rikare på prydnadsväxter. I Bohuslän-Dalsland är de över 600 medlemmar och tillsammans med föreningarna i Halland, Göteborg, Skaraborg och Älvsborg så arrangeras det varje år en gemensam växtmarknad som turas om att hållas i kretsarna. I år hade turen kommit till Bohuslän-Dalsland och till Uddevalla, lagom till att lokalföreningen firar 50 år.

Redan innan marknaden öppnade hade många börjat titta sig omkring bland utställarna. Ann-Marie Olsson är vice ordförande i föreningen och ansvarig för växtmarknaden under söndagen. Hon blåste i sin visselpipa prick klockan 11 för utställarna att öppna sin försäljning.

– Totalt är det runt 40 utställare som är här idag. I vanliga fall är vi 35 utställare så det är kul att det är så många. Nu när det är tillsammans med den västsvenska kretsen så är det vår tur var femte år att arrangera marknaden, så därför känns det extra kul, säger hon.

Unikt sortiment

Även fast medelåldern inom föreningen är hög så tillkommer det nya personer till föreningen hela tiden och det märks att ha ett odlingsintresse är något som är populärt just nu. Vad som särskiljer just trädgårdsmarknaden jämfört med andra växtbutiker är just sortimentet.

– Det som är unikt med marknaden är att du inte hittar vissa av växterna någon annanstans. De växter som säljs här har många odlare jobbat med i flera år och sått fram. Många köper även frön från långväga håll. Det är det som gör sådana här marknader så spännande, säger hon.

Hon har själv ett väldigt stort intresse för rosor och har över 400 olika sorters rosor i sin trädgård.

– Jag är en rosälskare. Det är min stora passion, säger hon.

Tre generationer

Några som var tidiga på plats för att kolla vad växtmarknaden erbjöd var de tre generationerna Lind från Uddevalla.

– Jag stod och spanade på vad jag ville ha redan innan visselpipan blåste så jag kunde köpa en sockblomma på en gång. Det var något jag hade bestämt mig för innan som jag redan har i trädgården och behöver fylla på med. Jag har ingenting mer inplanerat jag ska köpa men vi får se, säger Sirpa Lind.

För dottern Camilla Lind var valet av köp inte lika planerat.

– Jag har inte lika stort trädgårdsintresse som min mamma men jag har köpt en smultronplanta till min dotter och en stjärnklocka. Jag följer mest med och tittar men tycker är kul att försöka lära mig, säger hon.

Från Ödeborg hade Mona-Lisa Thomelius och Lars Thomelius åkt för att titta på växtmarknaden.

– Det finns jättemycket fina växter här. Vi har redan hunnit tagit en vända till bilen med växter vi har köpt. Nu har jag precis hittat en blomma som heter solbrud som blommar på hösten. Jag har blomman sen förut men nu hittade jag en ny färg, säger Mona-Lisa.

Hittar likasinnade

Irene Nilsson och Rolf Kronholm från Smålands Taberg fick fullt upp att göra när försäljningen drog igång.

– Det är alltid så trevligt här i Uddevalla. Vi åker ofta omkring och säljer de vi har drivit upp i vår trädgård. Det är väldigt kul att vara växtmarknader för man hittar och pratar med så många likasinnade. Mycket av våra växter tar flera år att växa upp så därför är de lite unika. Just idag säljer vi bergvallmo, blodtopp och blanknäva bland annat, säger Irene.

För utställaren Anna-Lisa Persson från Trollhättan var det hennes vinrankor som gick bäst åt.

– Det mesta går bra men speciellt alla sorters vinrankor. Jag tror det är eftersom de är vintertåliga, säger hon.