Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Mera buss. Nya turer på gång mellan Uddevalla och Göteborg.

Västtrafik backar efter massiva protesterna

Busspendlarna får tillbaka flera turer till Göteborg - men fortfarande ska flera avgångar dras in.

När Västtrafiks planer blev kända att dra in alla avgångar utom två med buss 820 mellan Uddevalla centrum och Göteborg kom protesterna från flera håll.

Västtrafik har tagit åt sig av kritiken och meddelade på onsdagen att det blir en ny busslinje, linje 810. Den avgår fyra gånger i vardera riktningen, klockan 07.32, 08.32, 16.32 och 17.32 från Kampenhof och klockan 06.10, 07.10, 15.10 och 16.10 från Göteborg.

– Linje 810 kompletterar tåget så att det blir halvtimmestrafik under den mest trafikerade tiden, säger Michael Stjernberg, Västtrafik.

Buss 810 kommer att stanna även vid Uddevalla central, till skillnad från 820 som bara går från Kampenhof.

– Om man missar tåget nu kan man bara lugnt stå kvar vid stationen så kommer 810.

I första läget planerade Västtrafik att dra in 12 av 14 avgångar. Nu gör man en halv reträtt och sätter tillbaka en del av turerna.

– Vi vill inte sätta in turer på måfå bara för att de har gått förut. Kanske är det så att de ska gå en annan tid, eller så finns det andra tider när det borde gå turer. Vi vill inte ha turer som inte har någon funktion. Vi vill avvakta och se behovet, det är helt och hållet behovet som styr. 

Kommunalrådet Evy Gahnström (V) säger att det är bra att Västtrafik har gjort i alla fall en liten bit av sin läxa.

– Men det räcker inte. Vi förväntar oss mer. Vi har också ett enigt kommunstyrelsebeslut som säger att vi accepterar inga försämringar. 

– Att 820 blir 810 innebär att bussarna kör från Kampenhof till centralstationen och direkt till Ljungskile och inte stannar däremellan. Det förkortar restiden och det får man betrakta som positivt

Västtrafik konstaterar att dialogen med kommunen ska fortsätta.

– Det är självklart att vi ska ha dialog eftersom det står inskrivet i avtalet. Det var bland annat det vi kritiserade, nu fick vi bara veta om att turer skulle dras in, säger Evy Gahnström.

Ändringarna införs 19 juni.