Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bakteriedödare. I väntan på ersättning till penicillinet kan vätskan från Uddevalla rädda liv genom att städa bort livsfarliga bakterier.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vätskan som kan rädda liv

Medlet från Life Clean AB i Uddevalla kan ta världen med storm och rädda ett oräkneligt antal människoliv, om allt vill sig väl. Tillverkningen är nu igång.

En gång i tiden var Uddevalla känt i världen för tillverkningen av fraktfartyg på Uddevallavarvet. Nu kan samma område kanske göra staden känd igen, fast för ett desinfektionsmedel som bidrar till att motverka resistenta bakterier.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Lifeclean International AB har startat tillverkningen av den världsunika vätskan som torkas på ytor, väggar, tak och slår ihjäl allehanda farliga bakterier som Clostrium difficile infektion (CDI), ESBL-carba eller den lika fruktade bakterien MRSA eller virus (Calicivirus/vinterkräksjukan).

Medlet, en hemlig mixtur plus klordioxin, slår ihjäl de flesta kända virus och bakterier som kan härja i sjukhusmiljöer, i ladugårdar, på skolor eller på andra ställen.

Bakterier som kan vara livshotande, som en följd av många års överanvändande av antibiotika blivit resistenta, är ett växande problem. Bakterier som dödar är inte längre science fiction utan grym verklighet.

Forskarvärlden letar med ljus och lykta efter en ersättare till penicillin. Under tiden är ett av sätten att bekämpa dödliga virus och bakterier att städa bort dem från miljöer där de frodas.

– Vi kan glatt bevisa att vårt medel biter på alla kända virus och bakterier, vi har anledning att vara rädda för, säger Lifecleans vd Thomas Lööw.

Sedan berättar han att produkten är patentsökt i bland annat EU, Kina, USA, Japan, Saudiarabien och att man fick den godkänd för den norska marknaden av läkemedelsverket i Norge så sent som för ett par dagar sedan.

Sjukhussjukan är ett latent bekymmer i världen. Om desinfektionsmedlet från Uddevalla kan bidra till utrotning av den, blir både företaget och Uddevalla kända i världen.

Det är nämligen tillverkningen av medlet som i framtiden bedöms ge fabriken över 100 miljoner i omsättning. Sådan är i vart fall förhoppningen.

En av flera personer bakom Lifeclean är Ragnar Krefting från Ljungskile. Hans ursprung saknade inte betydelse när man valde att förlägga tillverkningen till Benders industriområde, inne på före detta Sörviksvarvet.

Bakom uppfinningen ligger också Calle Milinge som bland annat varit kemist på Astra Zeneca. Hans närvaro leder förstås tankarna till magmedlet Losec, som Astra tjänade stora pengar på så länge patentet varade.

Bland ägarna till Life Clean finns Karl-Johan Blank som äger Jula, samt Jan Sjövall som under många år var parhäst med Jan Stenbäck.

Ännu mer om innovationer från regionen i det senaste numret av vår återkommande bilaga Näringsliv. Läs den som e-tidning här