Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tre tonåriga pojkar åtalas för flera våldsamma rån i Uddevalla.

Våg av våldsamma personrån – tonåringar åtalas

Med hot och genom att misshandla sina offer stal rånarna kläder, plånböcker och mopeder från sina offer. Nu åtalas två 15-åringar och en 16-åring för en rad rån och andra brott.

Det handlar om sammanlagt sex personrån som skett under våren på olika platser i Uddevalla, samt hot och stölder. Rånen har gått till på liknande sätt, men med olika många personer inblandade. I vissa fall har gärningsmännen varit minst fyra personer som har ställt sig i en halvcirkel runt sitt offer, för att skymma sikten och förhindra offret att fly undan. Därefter har offren hotats med våld, och i flera fall även blivit misshandlade.

I några andra fall har det handlat om en ensam gärningsman och i något fall har rånarna varit två. Hot har uttalats och våld har utövats även då.

Offren, som i huvudsak har varit jämnåriga med de misstänkta, har tvingats lämna ifrån sig sina ägodelar. Det har handlat om kläder och väskor, om plånböcker med kontokort i, om busskort och presentkort och i två fall har offren blivit avtvingade sina mopeder.

Fler inblandade

Nu åtalas tre pojkar, 15 och 16 år gamla. 16-åringen har enligt åtalet varit den mest aktiva, han är den som ska ha uttalat hoten, slagit offren och tagit föremålen. Han åtalas för samtliga rånen.

De övrigas medverkan har främst bestått i att förstärka hotbilden och sluta upp bakom 16-åringen. De åtalas tillsammans för delaktighet i tre av rånen. Fler personer ska ha varit inblandade i rånen, åklagaren vill dock inte kalla det för ett ungdomsgäng då det varit olika konstellationer vid olika tillfällen.

Mot alla inblandade har dock inte åtal väckts. Bland annat då det handlar om så unga personer.

– Det har funnits fler involverade men jag har inte kunnat styrka brott i de delarna. Vi har hört personer under 15 år inom ramen för utredningen. Är man under 15 år är man inte straffmyndig och då kan man inte delges misstanke om brott, säger åklagaren Carin Pedersen, som varit förundersökningsledare i utredningen.

Prioriterat fall

Eftersom det handlar om unga lagöverträdare är socialtjänst inkopplad och åklagaren vill inte uttala sig närmare om de unga personer som förekommit i utredningen. På grund av de inblandades ringa ålder har polisen prioriterat att snabbt få stopp på brottsligheten.

– Polisen har varit väldigt angelägna att snabbt komma till rätta med och häva den här utvecklingen. Det var ett intensivt arbete i början av utredningen, säger Carin Pedersen.

16-åringen satt anhållen och häktad under några dagar i slutet av maj, vilket är ovanligt för så unga personer. Skälet till häktningen var att misstankarna var många och allvarliga. Häktningen hävdes dock när socialtjänsten kunde ta över övervakning av 16-åringen.

Ingen koppling till andra rån

Förutom rånen åtalas han också för en grov stöld genom att ha ryckt en e-cigg ur handen på en person och för att ha hotat en annan. En av 15-åringarna åtalas också för att ha stulit kex och en keps på en skola i Vänersborg.

De tre tonåringarna förnekar brott, även om de medger vissa omständigheter.

Bohusläningen har tidigare rapporterat om rån som skett i Uddevalla under sommaren. Det ser dock inte ut som att sommarens alla rån och de nu åtalade rånen hänger samman uppger Carin Pedersen.

– Mig veterligen finns det ingen koppling.

LÄS MER: Våg av personrån i sommar

LÄS MER: Tonåring åtalas för rån av dyra skor

Här är brotten tonåringarna åtalas för:

• Rån den 5 mars på Kungsgatan: 16-åringen och 15-åring nr 1.

• Rån den 5 mars på Norra Drottninggatan: 16-åringen och en av 15-åringarna.

• Rån den 6 maj vid hållplatsen Skogslyckans centrum: 16-åringen.

• Rån den 8 maj vid Kampenhof: 16-åringen.

• Rån den 13 maj på McDonalds: 16-åringen.

• Rån den 13 maj på Orkestervägen: 16-åringen och 15-åring nr 2.

• Olaga hot den 13 maj på Orkestervägen: 16-åringen.

• Grov stöld den 16 maj på Göteborgsvägen: 16-åringen.

• Stöld den 17 maj i Vänersborg: 15-åring nr 2.