Ny boom. Charlotta Rasmusson och Anne Olsson från Lernia märker att fler och fler blir utbrända och att det går ner i åldrarna.
Ny boom. Charlotta Rasmusson och Anne Olsson från Lernia märker att fler och fler blir utbrända och att det går ner i åldrarna.

"Våga hitta ditt nya jag"

Utbrändhet är något det behöver pratas mer om. Nu håller Charlotta och Anne en inspirationskurs för de som känner att de behöver ta tag i stressen.

ANNONS
|

Att det blir vanligare och vanligare med utbrändhet är ett faktum. I dagens samhälle är det lättare att bli stressad och gå in i väggen.

– Jag som har jobbat med det här i 15 år ser att det blir mycket vanligare, säger Anne Olsson, senior- och karriärcoach på Lernia.

Hon ser även att utbrändheten går ner i åldrarna.

– Det hemska är att det drabbar folk i 25-årsåldern. Många vill göra karriär och visa upp sitt bästa och då är det väldigt lätt att hamna där, säger Anne Olsson.

För att hjälpa personer som gått in i väggen eller är på väg att göra det, startar nu Lernia en inspirationskurs.

ANNONS

– Inspirationskursen är som en slags injektionsspruta för den som behöver få igång tankarna och komma på banan. Det största problemet är nog egentligen acceptans. Det är svårt att acceptera för dig själv att du är på väg in i väggen, säger Charlotta Rasmusson, verksamhetsutvecklare på Lernia.

Bryt benet i stället, då syns det utåt att du mår dåligt.

– Det som blir en aha-upplevelse för många är att det aldrig går att gå tillbaka till sitt gamla jag efter en utbrändhet, det var ju den personen som havererade. Det gäller att våga hitta sitt nya jag för att komma någon vart, säger Anne Olsson.

Kurserna hålls under två dagar i grupper om max åtta personer i flera delar av Västsverige och anmälan görs på Lernias hemsida.

Kurserna hålls under två dagar i grupper om max åtta personer i flera delar av Västsverige och anmälan görs på Lernias hemsida. Prislappen på närmare 8000 kronor är något som Charlotta anser att arbetsgivaren ska stå för, inte den enskilda drabbade. – Det handlar ju om en arbetsrelaterad sjukdom och då är arbetsgivaren skyldig att agera. Även om det kan vara en stor summa pengar för en privatperson så är det en liten investering för ett företag på lång sikt. Detta kanske inte är hela lösningen på problemet kan det vara en hjälp på vägen, säger Charlotta Rasmusson.

ANNONS

Kursdagarna börjar med gruppföreläsning för att sedan övergå i individuell coachning.

– Det är väldigt svårt att vara generell i det här, alla reagerar olika och behöver olika typer av hjälp, säger Charlotta Rasmusson.

Det finns trots alltnågra saker som kan vara tecken på utbrändhet och sombör få varningsklockor att ringa.

– Minnesluckor är ett typiskt tecken, även att personen förstorar upp småsaker och prioriterar fel. Personlighetsförändringar är inte heller ovanliga, säger Anne Olsson.

Även cheferna till de drabbade behöver information om hur en utbrändhet kan upptäckas och förhindras. Det finns en stor okunskap i arbetslivet och utbrändhet tas inte på allvar.

– Jag har själv haft en kollega som kom tillbaka efter en sjukskrivning och fick exakt samma arbetsuppgifter som hon hade innan. Då tog det inte lång tid innan hon blev sjukskriven igen och jag undrar jag hur chefen tänkte, säger Charlotta Rasmusson.

– Bryt benet i stället, då syns det utåt att du mår dåligt. Folk måste börja prata om detta, säger Anne Olsson.

ANNONS