Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Nu jobbar Catherine Gardell som familjepedagog och föreläser om sitt liv för ungdomar runt om i Sverige. Bild: Anna Härstedt

Våld, droger och hot – hon föreläser om sitt kriminella förflutna

För Catherine Gardell var hot, våld och droger en del av vardagen. I en kraftfull föreläsning i Uddevalla berättar hon om sitt förflutna i hopp om att hjälpa ungdomar.

Catherine Gardell har under stor del av sitt liv endast omgett sig kring kriminella gäng, levt under hot och blivit utsatt för våld. Idag är hon gift, har barn och arbetar som familjepedagog.

Under onsdagen var hon i samarbete med Giraffstöd och Drottning Blankas Gymnasium på plats i Uddevalla för att föreläsa om hennes kriminella förflutna och hur hon reste sig upp igen.

Hon inleder med att berätta om sin uppväxt som var kantad av mobbning, övergrepp och misshandel i skolan.

– Jag har alltid haft en känsla av att inte passa in och ett destruktivt beteende, säger Catherine Gardell.

Levde under hot

Men det var när hon var 16 år och bevittnade ett rån som hennes kriminella liv började.

– Det var två personer som rånade en affär och jag kände igen mopeden, vilket jag berättade för polisen. Efter det blev jag hotad av ett kriminellt gäng under en lång tid, berättar hon.

Gardell förklarar att i jakten på trygghet och frihet började hon umgås med andra kriminella gäng. I denna jakt utvecklade hon sedan en livsstil som kretsade kring vapen, våld och droger.

– Jag levde i ständig flykt. Jag kröp runt i hemmet för att inte synas och vågade inte ha bilbälte på mig. Gänget kunde skydda mig, säger hon.

Vändpunkten kom när hon skulle hjälpa till med att hämta vapen men valde att inte fullfölja det. En timme senare sökte polisen igenom hennes bil och hon slapp undan. Under samma period studerade hon till behandlingspedagog och levde ett dubbelliv.

– Jag levde två liv. Ett med ordning och framtidsplaner och ett annat fullt av droger och kriminalitet. När polisen stannade mig fick jag en uppenbarelse och jag beslutade mig för att lämna det andra livet, berättar hon.

Vill hjälpa andra ungdomar

Idag har det gått sju år sedan Gardell lämnade det kriminella livet och nu föreläser hon för att hjälpa andra ungdomar som befinner sig i samma situation.

– Jag vill förmedla ett konsekvenstänk som jag aldrig fick och jag vill uppmana fler till att söka hjälp, säger hon.

Hon berättar att hon har kunnat omvandla sina erfarenheter till verktyg för att hjälpa ungdomar som har det svårt.

På hennes vänstra kind finns det ett tre centimeter långt ärr. Det vittnar om det hot och våld som hon blivit utsatt för genom åren.

–Jag är märkt för livet men jag hoppas nu att mina erfarenheter kan hjälpa andra ungdomar att leva mot en ljusare framtid, avslutar Catherine Gardell.