Uddevalla kommun kommer framöver att kräva att personal som jobbar nära äldre och andra brukare är vaccinerade.
Uddevalla kommun kommer framöver att kräva att personal som jobbar nära äldre och andra brukare är vaccinerade. Bild: Christian Möller

Vaccinkrav för vårdpersonal införs i Uddevalla

Anställda inom socialtjänsten i Uddevalla som jobbar nära äldre eller andra brukare kommer att behöva vara vaccinerade mot covid-19. Den som inte är det kommer att få andra arbetsuppgifter. Det meddelar Uddevalla kommun under torsdagen.

ANNONS
|

Uddevalla kommun inför krav på vaccin mot covid-19 för alla som arbetar med "vårdnära arbete med äldre och andra brukare" inom socialtjänsten. Ovaccinerade kommer istället att få andra arbetsuppgifter, det skriver Uddevalla kommun i ett pressmeddelande under torsdagen.

Kommunen förtydligar att ”vårdnära arbete” innebär arbete som utförs med mindre än två meter mellan personal och brukare.

– Vårt huvuduppdrag är skydda våra äldre och andra brukare, som riskerar att bli smittade av coronaviruset. Vi vet också att ovaccinerade sprider mer smitta än vad vaccinerade gör, säger Stefan Skoglund (S), ordförande i socialnämnden.

Frågan om vaccinkrav på personal inom vård och omsorg har varit hett omdebatterad. Å ena sidan finns argumentet att ett krav på vaccin räddar liv, men röster har också höjts för att det inskränker den enskildes privatliv att behöva svara på frågan om huruvida man är vaccinerad.

ANNONS

– Vi räknar med att detta beslutet kommer att granskas av justitieombudsmannen, säger Stefan Skoglund.

Anställda behöver inte svara

Uppgifter om huruvida en person har vaccinerat sig räknas enligt dataskyddsförordningen (GDPR) som en känslig personuppgift. Arbetsgivare har rätt att ställa frågan, men en anställd behöver inte svara.

– Vi följer SKR:s anvisningar. Vi kommer att ställa frågan om man är vaccinerad, men man behöver inte svara på den frågan. Och vi kommer inte föra någon form av register över svaren, säger socialchefen Roger Granat till Bohusläningen.

Enligt Roger Granat kommer en obesvarad fråga tolkas som att personen är ovaccinerad och därmed få andra arbetsuppgifter. Arbetet med att fråga personalen om vaccinering har uppskattats till ungefär en vecka.

– Tanken är att respektive enhetschef kommer att ställa frågan till sin personal. Vår uppfattning är att vi inom en vecka kommer att ha en ganska god uppfattning om läget, säger han.

Så påverkas personalen

Inom socialtjänsten i Uddevalla arbetar cirka 2500 anställda med brukare. En majoritet av de anställda har vaccinerat sig under våren i år. Uppskattningsvis är det cirka 90 procent av alla anställda inom socialtjänsten som är fullvaccinerade, enligt kommunen.

Det betyder att beslutet påverkar drygt 250 anställda.

Vad är planen för den personal som kommer få alternativa arbetsuppgifter?

ANNONS

– De kommer att få utföra icke vårdnära arbetsuppgifter. Det kan exempelvis vara lokalvård eller städmoment hos brukare, men som inte är vårdnära.

Om man är hemma och städar hos en brukare, är man inte nära varandra då?

– Det finns en del svårigheter med beslutet men ambitionen är att hitta alternativa arbetsuppgifter. Vi har inte alla svar idag.

Vad händer om man som personal vägrar omplacering eller andra arbetsuppgifter? Riskerar man uppsägning då?

– Vi tänker att vi kommer hantera de situationer som uppstår. Vi anser att det ligger ett stort signalvärde i det här beslutet och vi har redan sett att en stort antal personer nu har bokat vaccination, säger Roger Granat.

Beslutet gäller från och med torsdag den 21 oktober.

ANNONS