Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Varning för ishalka på vägarna

Under tisdagen bör man ta det extra försiktigt på vägarna. Då väntas det blötsnö som landar på iskalla vägar och resulterar i blixthalka.

Förhoppningsvis har de allra flesta svirat om till vinterdäck. SMHI har nämligen utfärdat en klass 1-varning, då det väntas ishalka på tisdagsmorgonen. Då kommer det att komma in en varmfront vilket kan innebära snöblandat regn som landar på de kalla vägarna.

– Då hinner inte kylan på vägen värmas upp, och så faller blötsnön ovanpå och då blir det ishalka, förklarar Kristoffer Molarin som är meteorolog på Foreca.

Dock ska man passa sig för halkan även under måndagskvällen, eftersom att frosten också kan vara en bov i trafiken.

– Det är klart väder i ert område och då sjunker temperaturen snabb vilken innebär frosthalka, säger Kristoffer Molarin.

Därefter kommer det att vara uppehåll men fortsatt kallt väder under resten av veckan, så man bör vara fortsatt vaksam.

Lennart Helsing är presskommunikatör på Trafikverket och menar att många halkolyckor sker när en bil framför ska svänga av eller av någon anledning saktar ner farten.

– Det är så lätt hänt att man håller för korta avstånd, och så ska man plötsligt sakta ner farten eller stanna. Då får man inte stopp på bilen och så hamnar man i diket. Att hålla avstånd är mitt viktigaste råd, säger han.

Vidare menar han att det är viktigt att man inte tar saltade vägar för givet, eftersom saltet behöver trafikeras innan det fungerar.

– Så för de första som kommer kan det vara blixthalt trots att man har saltat vägen.

Han menar också att man som trafikant inte får ha för bråttom i trafiken.

– Jag tror att vi alla försöker skynda oss ibland för att vi har en tid att passa, men den här tiden på året måste man räkna med att resan tar längre tid än vanligt.