Mer effektivt. Björn Wolgast, vd för Uddevalla Energi menar på att övergången kommer leda till effektivisering.
Mer effektivt. Björn Wolgast, vd för Uddevalla Energi menar på att övergången kommer leda till effektivisering.

Vd avgår - anställer två nya

När Uddevalla Energi och Trollhättan Energi avvecklar sitt dotterbolag Energifokus sparkas den nuvarande vd. I stället tas två nya chefspositioner in.

ANNONS
|

Förhandlingarna med facket kring Energifokus börjar på måndag. Ett möte som nuvarande vd för Energifocus, Mikael Carlsson, inte ska närvara på. Han kommer heller inte få en ny roll i den nya bolagsreformationen.

– Jag fick ett uppdrag och det var att stanna tills avvecklingen skett. Men det är ägarebeslut, jag kan bara acceptera detta, säger han.

Detta är någonting som är vanligt förekommande om du är anställd som vd på ett företag menar Björn Wolgast, vd på Uddevalla Energi. Trots vinstmarginaler på över tio procent beslutades det om att lägga ner kommunernas företagssamarbete. Anledningarna är enligt Björn Wolgast att 2005 när det startades fanns det ett minskat behov på linjemontörer som visade sig senare stiga.

ANNONS

Han beskriver situationen såhär.

– Det handlar inte om någon avveckling utan om en verksamhetsövergång. Vi gör detta för våra kunder och för vår personal. Det innebär att personalen fördelas på Trollhättan Energi Elnät AB respektive Uddevalla Energi Elnät AB. Vi väljer helt enkelt att ta hem en verksamhet som tidigare varit utlokaliserad till Energifokus, säger Björn Wolgast.

Han förklarar att en orsak är att den nya kommunallagen försvårar för Energifokus att ta externa uppdrag utanför ägarkommunerna. En annan är att skatten minskar när verksamheten tas hem, vilket gynnar kunderna. De kommer leda till effektivisering.

Mikael Carlsson, vd på Energifocus kommer att få avgångsvederlag enligt avtal, något som han själv inte vill kommentera. Utöver honom kommer även ekonomichefen tvingas gå.

– Jag får inte mer än någon annan. Men att denna verksamhetsövergång kommer att kosta är väl alla överens om, säger han.

Björn Wolgast kan inte svara på vad det kommer kosta att göra en verksamhetsövergång. Men två nya chefer kommer anställas.

– Vi kommer anställa två chefer. Det föreligger ingen konflikt mellan Energifokus och ägarbolagen Uddevalla Energi respektive Trollhättan Energi. Vi är nöjda med det arbete Mikael Carlsson med medarbetare uträttat i Energifokus regi och vi är särskilt nöjda med kvaliteten som medarbetarna levererat i projekten, säger han.

ANNONS

– Jag har svårt att riktigt förstå ägarnas framtida behov, Uddevalla har legat bland de tio bästa i lägsta elavgifter. Men jag får bara rätta mig efter det. Jag var bara en bricka i deras spel, säger Mikael Carlsson, vd på Energifocus.

ANNONS