Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Företaget Veteranpolen säger upp sitt hemtjänstavtal med Uddevalla kommun. Bilden är en arkivbild tagen i Kallestad 2018. Bild: Gorm, Kallestad

Veteranpoolen slutar med hemtjänst i Uddevalla

Veteranpoolen väljer att avsluta sitt avtal med Uddevalla kommun. Företaget förser i dag ett 20-tal pensionärer med hemtjänst i kommunen men kommer nu att börja avveckla sitt uppdrag.

Enligt Veteranpoolen beror det avslutade hemtjänstavtalet på att kommunens krav inte passar företagets modell. I företaget är de anställda 61 år eller äldre och konceptet går ut på att de anställda ska få arbeta med vad de "vill och kan".

– Vi ser att utmaningarna med den kommunala hemtjänsten blir för stor och inte passar in på vår profilering. Vi vill att våra anställda ska ha känslan av att de jobbar mer med ”vill och kan”- upplevelsen. Detta koncept är svårt att få till med att vara kommunal hemtjänstleverantör har vi upptäckt med de olika kravbilder som finns idag, bland annat de medicinska. Vi vill snarare rikta oss mot de äldre som vill ha privata RUT-tjänster inom städ, tvätt, promenader eller att laga mat, säger Jonas Granat, verksamhetschef och ägare till Veteranpoolen Trestad.

Får välja ny hemtjänst

Utfasningen kommer att ske i en tremånadersperiod och berör ett 20-tal personer. Enligt Åsa Jarhag Håkansson, utvecklare hos socialtjänsten i kommunen, så kommer de berörda personerna att få möjlighet att välja en ny hemtjänst.

– Brukaren kommer inom kort att få göra ett nytt val. Antingen så väljer man själv eller så tilldelas man ett val genom Uddevalla kommun, säger hon.

Vissa kommuner har valt att delat upp serviceinsatser och omvårdnadsinsatser inom hemtjänsten. Hos Uddevalla kommun behöver en privat utförare av hemtjänst kunna hantera bägge.

– Vi har utbildningskrav för att man ska få ett avtal hos oss, vilket Veteranpoolen har mött, men att utföra hemtjänst kan ibland vara komplext och innebära omfattande insatser vilket kan göra det till en tuff uppgift. Både när det kommer till kompetens och antal medarbetare, säger hon.

Avtalet avslutas i juni och enligt kommunen kommer berörda personer att informeras inom kort.