"Vi har ett antal liknande ärenden"

Det är inte bara Värmlandsambulansen som kan bli bättre, även Dalslandsambulansen kan förbättra sig, menar Landstinget i Värmland.

ANNONS
|

Wolmer Edqvist är verksamhetschef för ambulansen i Värmland. Han säger att målet med samarbetet över länsgränsen är att patienter ska få hjälp av akutsjukvården så snabbt som möjligt och att ingen ska märka någon skillnad mellan ambulanser från Åmål och Säffle.

- Jag hoppas att det aldrig någonsin ska bli en diskussion om patienter som behöver akut hjälp utan att de omedelbart blir transporterade till närmaste sjukhus, säger han.

När Bohusläningen visar några avvikelserapporter där Säffleambulansen kritiseras av Åmålsambulansen blir han lite förvånad.

- Jag har inte fått de här avvikelserna från NU-sjukvården, jag har aldrig sett dem tidigare, säger han.

ANNONS

För att kunna kommentera dem mer i detalj vill han ha tid för att gå igenom vad som hänt. Dock konstaterar han att även Landstinget i Värmland har synpunkter på ambulanserna från Västra Götalandsregionen.

- Vi har ett antal liknande ärenden härifrån angående NU-sjukvården och det försöker ledningarna hantera sinsemellan. Bland annat genom att ändra samverkansavtalet för att minska utrymmet för fria tolkningar.

Dessutom menar han att Säffleambulansen täcker upp för Västra Götalandsregionen och gör fler körningar drygt 100 procent på andra sidan länsgränsen än vad Åmålsambulansen gör. Så är det inte på gränsen mellan Värmland och Örebro där utryckningarna sker lika ofta.

Enligt Wolmer Edqvist finns inget motstånd mot samverkansavtalet, däremot har det tolkats olika.

- Oavsett om man är värmlänning eller dalslänning ska man få den hjälp man behöver. Det tycker jag är det absolut viktigaste, säger han och påpekar att SOS alarm har ansvaret för att fördela resurserna rätt.

I ett mejl till Bohusläningen skriver SOS alarm att "instruktionerna och rutiner skiljer sig ibland åt mellan olika landsting och regioner. Det finns fall där det finns gränsdragningsproblematik och olika tolkningar förekommer. Vi för en aktiv dialog med berörda samverkansparters och kunder för att hitta tydliga och bra samverkanslösningar".

ANNONS
ANNONS