Nyårsdagen är en hektisk dag för många pizzabagare.
Nyårsdagen är en hektisk dag för många pizzabagare. Bild: PONTUS LUNDAHL / TT

"Vi har redan avverkat en halv dags försäljning"

Nyårsfirandet tar ut sin rätt på nyårsdagen. Många tar sig därför en sovmorgon och väljer att beställa hämtmat istället för att ställa sig framför spisen. Något de lokala pizzeriorna märker av på internationella pizzadagen.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

På Pizzeria Milano i Uddevalla centrum är verksamheten förberedd med extra personal och har laddat upp inför en hektisk matdag.

– Vi är bredda på att det kommer bli mycket att göra, säger Dakhas Hussein som står i kassan och tar emot dagen beställningar.

Han berättar att några av de vanligaste pizzorna som bakas är Kebabpizza, Vesuvio och Hawaii.

– Men alla sorter går en dag som denna. Jag vet inte hur många vi räknar med att sälja i dag med det kommer definitivt bli en bra pizzadag, skrattar han.

Topp 5 pizzasorter i Uddevalla

1. Vesuvio

2. Margherita

3. Hawaii

4. Capricciosa

5. Kebab special

Källa: foodora

På Kapelle har det varit full rulle hos pizzerian Marco Polo redan från öppning berättar Badia Al Hami.

ANNONS

– Vi har redan avverkat en halv dags försäljning på två, tre timmar, säger han.

Skillnaden är stor gentemot mot en vanlig dag. Stressen är hög och svetten lackar när personalen försöker hinna med alla beställningar berättar han.

– Men vi har ett bra samarbete här och allting flyter på.

Även Dala Pizzeria på Dalaberg har tagit in två extra i personalen berättar Mohammed Gafin som arbetar på pizzerian.

– Det brukar ju bli mer än vanligt att göra på nyårsdagen så vi har tagit in några extra. Vi brukar jämföra den här dagen med en riktigt bra lönefredag fast det är ännu lite mer att göra, säger han.

Om du själv får välja, vad tar du för pizza då?

– Oj, då blir det nog en Chaqittana. Det är en pizza med grönsaker och kyckling, säger han.

Några pizzatrender under 2019

• Efter nyårsdagen är annandag jul, midsommardagen och första maj de största pizzadagarna.

• Söndagar är den absolut största pizzadagen.

• Trenden med veganska pizzor fortsätter hålla i sig, där sju av tio ställer sig positiva till pizzor helt gjorda på ingredienser från växtriket.

• Klassikern Coca-Cola var under året den mest populära drycken, där Coca-Cola Zero kniper en silverplacering och Fanta en bronsplacering. En bubblare är Trocadero, som under 2019 lyckats ta sig in på topp-tio-listan bland de mest populära dryckerna.

• Den person som beställde flest pizzor under året appade hem hela 231 stycken.

• Pommes frites på pizzan var en vattendelare även under 2019, där 49 procent var och 51 procent emot.

• Den mest populära såsen under 2019 var Bearnaisesås, följt av vitlökssås och kebabsås.

• De minst omtyckta pizzaingredienserna 2019 var banan, musslor och sardeller.

Källa: foodora

ANNONS