Viktigare att köra fint än fort när man tävlar med radiostyrda bilar

Det gäller att hålla tungan rätt i mun när man styr de små radiostyrda bilarna genom en kurvig bana med fjärrkontroll. Det handlar om så kallad RC Drifting som är en bedömningssport som passar för motorintresserade oavsett ålder.

ANNONS
|

– Den här typen av radiobilar kan nå en hastighet på närmare 100 kilometer i timmen men bilen skulle flyga iväg om man körde så fort. I den här tävlingsformen handlar det istället om att köra så snyggt som möjligt, säger Kristoffer Hansson som tillsammans med kompisen Robert Tobiasson just nu visar upp drifting med radiostyrda bilar på Torps köpcentrum i Uddevalla.

Drifting är en körstil där föraren medvetet sladdar genom en kurvig bana och med gas och broms flyttar bilens viktbalans fram och bak. Det ordnas tävlingar både med stora bilar och radiostyrda bilar som går att köpa som byggsatser.

ANNONS

Stort intresse

Det går inte att ta miste på det stora intresset på Torp och det tar inte lång tid innan det är fullt med folk i den lokal där det byggts en bana. De som hållit på med detta en längre tid har inte några problem att ta sig runt banan. För nybörjare tar det betydligt längre tid.

– Jag blev intresserad av detta av en slump. Först var det meningen att jag skulle åka och bada med min son. Men simhallen var stängd och i stället gick vi och tittade på SM i drifting med radiobilar. Jag tyckte att det såg jättekul ut, säger Kristoffer Hansson som tar tillfället i akt att ägna sig åt detta så fort det finns tillfälle.

Linus Andreasson är son till Kristoffer Hansson. Han har nu hållit på att köra radiostyrd bil i fem år.

– Det finns ett par saker som är viktiga om man vill hålla på med detta. Det är viktigt att träna så ofta som möjligt och dessutom måste man vara koncentrerad, säger han.

Rann ut i sanden

Kristoffer Hansson, som kommer från Fjällbacka, försökte tillsammans med kompisen Robert Tobiasson att starta en förening i Dingle för de som är intresserade av drifting med radiostyrd bil. Föreningen startade sommaren 2020 och det var när pandemin slagit till på allvar.

ANNONS

– Dessutom hade vi problem att hitta en lämplig lokal och det hela rann ut i sanden.

Enligt Kristoffer Hansson är det inte så många som tävlar i drifting med radiostyrda bilar i Sverige. Däremot är det en betydligt större sport i flera länder i Europa. Det handlar om en sport där alla kan tävla mot alla.

– En person som är 80 år kan exempelvis tävla mot en person som är betydligt yngre, säger han.

ANNONS