Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/9

Viktigare att visa vilja och positiv attityd än att ha språkkunskaper

På Vuxenutbildningens nya kurs snabbutbildas femton elever för att jobba inom hotell och restaurang. Rektorn tror att alla har jobb till sommaren.

Längs bordet sitter på ena sidan branschföreträdare för restaurang och hotell, på den andra sidan sitter de femton elever som just har börjat på vuxenutbildningen Servicepersonal hotell och restaurang. Man diskuterar olika grundförutsättningar för arbetsplatspraktiken med regler och lagar. Wareef Hashesho ställer frågan om vilka krav branschen ställer. Michael Simonsson på Harrys i Uddevalla berättar om att han vill se människor som visar vilja.

– Det är inte alltid viktigast att man pratar perfekt svenska men om man har rätt attityd och visar glädje och vilja så brukar det räcka hur långt som helst, säger Michael Simonsson.

Alla kommer att ha jobb i sommar

Kursen är på 20 veckor och vänder sig till elever som har klarat SFI, svenska för invandrare, på C-nivå och vill jobba inom hotell och restaurangbranschen. Rektorn för Vuxenutbildningen i Uddevalla, Lena Jannesson Hagman, tror på sina elever.

– Vi är helt övertygade om att alla femton som nu går kursen kommer att ha jobb i sommar. Alla kommer kanske inte ha fast anställning men de kommer att ha jobb, säger Lena Jannesson Hagman och slår beslutsamt en lätt näve i bordet.

Eleverna Javid Akbari och Moutiaa Ibrahim berättar om att de redan har lärt sig grunderna i servering och diskuterat hur man bäst bemöter gästerna.

– Vi har pratat om att olika restauranger har olika nivåer på sin servering. En del har jättehöga krav och del lite lägre. Men man måste vara trevlig mot alla, säger Javid Akbari och ler.

– Jag har lärt mig olika sätt att duka ett bord. Det är jättekul, säger Moutiaa Ibrahim.

Praktik så fort det går

I utbildningsupplägget ingår att praktisera en eller två dagar i veckan och då är det viktigt att ha direktkontakt med branschen säger läraren Camilla Quist Johansson.

– Det är meningen att man så fort det går ska komma ut på arbetsplatserna, säger Camilla Quist Johansson.

Hon säger att det är viktigt att ha goda kontakter med restaurangerna eftersom det kräver lite extra att ta emot just elever som dessa. Majsan Ågren på Bohusgården håller med men pekar på att det här är ett ansvar som de vill ta.

– Vi vill hjälpa till med integrationen. Det är viktigt. Inte bara att vi behöver rekrytera utan att det också är för en god sak, säger Majsan Ågren.

Skriker efter folk

Hon berättar att man i branschen skriker efter folk och i kontakt med Vuxenskolan så initierades den här kursen som nu har blivit verklighet. Läraren Camilla Quist Johansson berättar att eleverna är nyfikna.

– Det här är elever som är mycket motiverade. De lär sig språket och vill ut i arbetslivet, säger Camilla Quist Johansson.