Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

"Viktigt för oss katoliker"

På måndag skrivs historia när påven kommer till Sverige. För besöket handlar inte bara om att möta de egna – utan ännu mer om att läka såren mellan katoliker och protestanter.

Den 31 oktober för snart 500 år sedan gick en man och spikade upp ett dokument på en kyrkport. Detta skedde i det som i dag är nordöstra Tyskland, och mannen ifråga hette Martin Luther.

Så säger i alla fall legenden att det gick till, och även om de faktiska omständigheterna är omstridda så brukar den här händelsen få symbolisera startskottet för reformationen – när lutherska och andra protestantiska kyrkor bröt sig ur den katolska gemenskapen.

Mot den bakgrunden är påvens besök i Sverige, som inleds i Lund på måndag, historiskt. Inte bara för det faktum att Sverige endast en gång tidigare fått besök från den heliga stolen, utan kanske främst för att Franciskus kommer hit för att träffa ledande protestanter.

Att det här mötet sker på allra högsta nivå är frukten av ett långvarigt närmande mellan de två kristna inriktningarna – men bland gräsrötterna har man redan en regelbunden kontakt.

En av gräsrötterna inom den katolska kyrkan är Magnus Holmberg, diakon S:t Petri församling.

Till vardags arbetar han som gymnasielärare på Östrabo 1 i Uddevalla, men på sin övriga tid tjänstgör han i den katolska församlingen som täcker trestadsområdet, Dalsland och norra Bohuslän.

Här har han har ofta kontakt med företrädare för Svenska kyrkan, berättar Magnus Holmberg, och så har det varit under flera år.

– Man kan säga att vårt förhållningssätt mot varandra har ändrats. Man betonar mer det gemensamma, och man betonar vänskap framför konflikt och osämja.

Att påven väljer att möta Lutherska världsförbundet på årsdagen av Martin Luthers publicering av sina 95 teser, och därtill i Lund där det Lutherska världsförbundet bildades, är ingen liten sak, menar Magnus Holmberg.

– Det har ju en stor ekumenisk betydelse. Att kristenheten – protestanter och katoliker – går framåt i vänskap. Påven väljer att komma hit och delta i protestanternas minne av reformationen. Han skulle kunna ha valt en annorlunda strategi, men gör det inte.

Att katoliker och protestanter står mer enade i dag är också viktigt, anser Magnus Holmberg, i det som han beskriver som ett "postkristet samhälle". Men Franciskus besök är förstås väldigt betydelsefullt även för de katoliker som bor här.

– För oss katoliker, där har det ekumeniska avtryck förstås, men sedan också att påven kommer och besöker en minoritetsgrupp i Sverige, kan man säga.

Den enda gång som en påve tidigare besökt Sverige tidigare var 1989, då Johannes Paulus II var här. Då talade han i Globen inför 16 000 personer.

Ett liknande upplägg har också Franciskus besök. Efter den ekumeniska gudstjänsten i Lunds domkyrka på måndagen, där bland andra Svenska kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén deltar, kommer påven att hålla en stor mässa på Swedbank stadion i Malmö på tisdagen – med plats för 19 000 personer. Dit väntas katoliker från hela Skandinavien och även Tyskland att söka sig, säger Magnus Holmberg.

Själv är han dock hindrad från att delta. Men hade han åkt ner skulle han fått tjänstgöra tillsammans med andra diakoner och präster bredvid påven under den stora mässan.

Men hur känns det att missa den här möjligheten?

– Det är okej. Det är ju sällan påven kommer till Sverige. Det har ju hänt en gång innan, så jag vet ju att det är en stor händelse, och med stor betydelse för oss katoliker. Men jag tror jag ser det på tv den här gången, säger Magnus Holmberg.