Vikval siktad i Uddevalla

På onsdagsförmiddagen siktades en val i Uddevallas hamn. Läsaren Yonatann Pors lyckades fånga den på film och enligt valexperten Svante Lysén handlar det om en vikval.

ANNONS
|

Det var vid morgonkaffet som en anställd vid Kynningsrud sprang in i fikarummet och exalterat berättade för sina kollegor om dagens i särklass största snackis. Flera satte nog nästan kaffet i halsen när de hörde vad kollegan berättade.

– Han skrek rakt ut, "det är en val i hamnen". Alla vi som satt där släppte våra kaffekoppar och bara sprang ut för att få se den, säger Yonatann Pors, som är lastare vid Kynningsrud.

Han berättar att han fick upp sin mobiltelefon och lyckades fånga valen på film. Ett par gånger till och med. Han säger att han är väldigt förundrad över det han precis har upplevt.

ANNONS

Yonatann berättar att vid ett tillfälle var valen väldigt nära kajkanten och de som stod där kunde se det magnifika djuret på väldigt nära håll.

– Det är otroligt häftigt att jag har fått bevittna det här. Jag såg en val en gång när jag var liten, den simmade in i Skeppsviken. Men jag var ju så liten då, jag minns knappt, säger Yonatann Pors.

En timme efter att valen först siktades står Yonatann Pors fortfarande kvar vid kajen för att få se valen igen. Han har lagt ut klippet på Facebook och kommentarerna är många. Det finns också teorier kring vad det kan vara för val.

Många tippar på att det är en grindval. Andra säger vikval.

Bohusläningen har pratat med Svante Lysén, valexpert på Naturhistoriska museet i Göteborg. Han har studerat filmklippet för att kunna se vad det handlar om för typ av val.

– På grund av storleken, utseendet och placeringen av fenan, är jag ganska säker på att det är en vikval.

Hur säker är du?

– Jag är inte 100 procent säker. Men 95 i alla fall. Vikvalar har faktiskt ökat i antal generellt sett. De senaste 10-15 åren har de funnits här i våra trakter och vi har fått rapporter ett par gånger om året att någon har sett en vikval.

ANNONS

Men en vikval som simmat så långt in som till hamnen i Uddevalla, det är i alla fall enligt Svante Lysén inte vanligt.

– Den här valen måste på något sätt ha kommit söderifrån, säkert via Marstrandsfjorden, och sedan till Uddevalla. Det är inte speciellt vanligt, kan jag säga.

Flera "hemmaexperter" är säkra på att valen simmat hit för att dö. Vad tror du om det?

– Det där är mer eller mindre en skröna att valar gör så. Den kan ha blivit lockad hit av mat, men valar gillar att upptäcka nya saker och det kan vara därför den simmat hit.

Hur länge den stannar vågar inte Svante Lysén sia om. Själv tänker han inte åka norrut för att få se den. Men han är säker på att mängder med folk kommer samlas i Uddevalla för att få se valen.

ANNONS