Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/4

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vill bygga cirkusbyggnad på anrik mark

På cirkusartisten Reinos gamla träningsplats i Grohed planeras nu en cirkusbyggnad. Den ska innehålla både museum och cirkuspaviljong.

– Vi har ju velat göra det här så jättelänge, säger Johanna Abrahamsson som driver företaget Cirkusexpressen som ska äga och driva verksamheten i byggnaden.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Platsen man planerar att bygga på är Grohed utanför Uddevalla och den har en speciell betydelse. Det är nämligen där som den välkände cirkusartisten Karl-Otto "Reino" Andersson växte upp. I vuxen ålder turnerade han under lång tid runt i världen tillsammans med sin fru Elsie och blev världskänd. Han ska till denna dag vara ensam om att cykla enhjuling på händerna på en slak lina.

I början av 1970-talet återvände Reino till gården i Grohed tillsammans med Elsie och bodde där fram till sin död 2011. Under tiden på gården övade han sina nummer och höll även cirkusskola i en kvarn.

– Jag har ju haft glädjen att få träna för Elsie och Reino sedan jag var liten och vi har alltid haft en dröm att bygga en cirkusbyggnad av hans gamla kvarn, säger Johanna Abrahamsson.

Eftersom kvarnen nu är gammal och kommunen beordrat sanering av miljöfarliga ämnen bestämde man sig för att nu till våren utföra rivning och sanering, vilket enligt Johanna Abrahamsson är en stor och kostsam process. Först därefter kan de börja bygga en helt ny byggnad.

I dagarna skickades bygglovsansökan för det stora projektet in till kommunen. Det handlar om en byggnad på över 300 kvadratmeter och planeras innehålla bland annat cirkuspaviljong, träningslokal, café och ett museum där besökare kan få ta del av texter och bilder ur Elsie och Reinos liv.

Att bygga ett museum i samband med cirkusbyggnaden var alltid en självklarhet berättar Johanna Abrahamsson.

– Det är jätteviktigt för det är vår historia. Byggnaden ska inrymma både vår historia så att de som kommer dit kan se massa bilder och läsa om Reino och Elsies karriär. Sen kan besökarna själva vara med och träna och skapa cirkusens framtid i paviljongen.

När Reino gick bort startades föreningen Reinos vänner och där är man glad över att planen på en cirkusbyggnad.

– Jätteroligt! Det är så att man kan hoppa högt av glädje, säger föreningens ordförande Jan Gunnarsson och menar att byggnaden är viktigt av flera skäl.

– Ett skäl är att det inte finns så många permanenta cirkusskolor i Sverige, sen ser vi ju att den här byggnaden kommer kunna användas till bland annat teater, dans och föreläsningar, och vara en resurs till kulturlivet i Uddevalla, säger han.

Att Reino och Elsie själva skulle uppskatta cirkusbyggnaden är han övertygad om.

– De hade varit jätteglada. Det här är något de tänkt på under väldigt många år och skulle gett dem mycket glädje.

I dagsläget håller Cirkusexpressens sin verksamhet i både skolor och andra lokaler, men har under lång tid saknat ett eget ställe.

– Folk säger efter kurserna att "åh, vad roligt, men var kan vi fortsätta träna?". Det har varit så tråkigt att inte kunna erbjuda något ställe eftersom vi aldrig haft någon lokal, säger Johanna Abrahamsson.

I och med bygget kommer företaget också kunna bredda sin verksamhet.

– Vi kan ha mycket mer undervisning och föreställningar, så förhoppningsvis får västkusten en ny besöksattraktion, säger Johanna Abrahamsson.

Hon säger också att det är viktigt att cirkusverksamheten är inriktad för alla och att lokalen ska vara anpassad även för de med funktionsnedsättning så att alla kan vara med och delta på sitt sätt.

Vad som väntar framöver är att Uddevalla kommun ska godkänna sanering, rivning och bygglovsansökan, först därefter kan man jobba vidare med att komma igång med byggprocessen.

– Det känns jättespännande, verkligen. Det här är en jättestor utmaning och vi kommer behöva all hjälp vi kan få för att ro det i land, säger Johanna Abrahamsson.