Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/9

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Vill köra bort hemlösa från rastplats

Städpersonalen känner sig otrygg. Nu vill Trafikverket att personer som bor på rastplatsen avhyses.

Toaletterna på rastplatsen i Ljungskile har stängts av. Detta efter att städpersonal känt sig hotade av personer som olovligen bor på rastplatsen. 

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

En lastbilschaufför rycker i handtaget. Men toalettdörren är låst, det ser han när han läser på lappen som hänger på en av dörrarna. Där hänger en annan lapp också om när toaletterna städats sist. Och nu var det ett tag sedan. 

För ett par veckor sedan bestämde Trafikverket att helt stänga toaletterna på deras rastplats längs med E 6 i Ljungskile.  Det berättar pressansvarige på Trafikverket. 

– Städpersonal vill inte gå dit på grund av arbetsmiljöskäl. Det skedde en incident och personal har upplevt sig hotade och känner sig otrygga. Det är polisanmält, säger Veronika Gustafsson. 

Myndigheten vet att personer olovligt sovit på rastplatsen i perioder tidigare. Så sent som i december avhystes en grupp personer därifrån. När toaletterna har varit upplåsta har människor sovit där inne. I samband med att personal kommit för att städa tidigt på morgonen ska stämningen ha blivit hotfull. 

– Tidigare när vi har låst toaletterna så har personerna rest därifrån. Det har inte varit läge att stanna kvar då. Men nu har de gjort det ändå, säger Veronika Gustafsson. 

När Bohusläningen är på rastplatsen berättar personer tidningen träffar om hur de som övernattat varit stökiga och skrikit. Men de som ska vara personerna som olovligen övernattar där träffar vi inte på. Det är på dagtid tidningen är där och allt är lugnt. 

Det står en husvagn och några bilar parkerade intill den lilla lekplatsen vid dungen. I bilarna ligger bland annat en filt och en handduk. Under en av dem står en kastrull. Husvagnsdörren är låst med ett stort hänglås. 

I buskaget vid ett vattendrag ligger en vedkamin i delar. 

– Det är helt sjukt faktiskt, nu vill jag att det händer något så det blir ordning, säger Alexander. 

Han driver Shell-butiken en bit bort från rastplatsen och har sett flera personer som kommit och bott på parkeringen. När toaletterna nu är stängda hamnar andra gäster hos honom i stället. 

– Vi tycker synd om folk som får stå i kö här. När det kommer busslast med 50 personer som vill gå på toaletten så hamnar de ju här och vi har bara två stycken, säger Alexander. 

De svenskregistrerade bilarna som står parkerade bredvid husvagnen vid dungen är avställda. Vi har sökt ägaren som står registrerade på ett par av bilarna men utan resultat.

På polisen i Uddevalla är man medveten om hur parkeringen använts som olovlig camping. Nu planerar Trafikverket ett närmare samarbete med polisen på flera ställen längs med hela E 6:an. För just längs med motorvägen har det varit flera fall på fler orter där människor campat. 

– Det har varit fråga om avhysningar på fler platser och vi har sett problem med skadegörelse. Flera polisanmälningar har gjorts. Det är ett återkommande problem på somrarna, säger Veronika Gustafsson som är pressansvarig. 

Hon berättar om hur satsningen inför den här sommaren endast är i planeringsstadiet men att de hoppas på att polisen nu ska kunna hålla en speciell uppsikt över rastplatserna. 

– Det handlar om att polisen kan göra regelbundna ronder, säger Veronika Gustafsson. 
I Ljungskile väntar Trafikverket på att personerna ska avhysas med hjälp av Kronofogden och polisen. 

– Vi vill kunna öppna toaletterna så fort det går. Det är klart att de här är en känslig fråga. Det är personer som uppenbarligen inte har någon annanstans att bo och vi hoppas att polisen kan hjälpa personerna istället. Men vi har inte uppfyllt syftet med rastplatsen om vi inte kan erbjuda en toalett, säger Veronika Gustafsson.