Vill sälja resttomter för att tjäna in miljoner

Knappt 20 tomter har blivit hyllvärmare på det kommunala lagret genom åren. Nu är planen från samhällsbyggnad om att få ut resttomterna på marknaden.

ANNONS
|

De aktuella tomterna ligger utspridda i kommunen, några finns på Forshälla strand och andra finns på Lyckorna och på Lindesnäs. Orsaken till att tomterna blivit över är flera.

– De kan sakna va-anslutning eller vara svåra att dra ledning till på grund av bergigt läge, eller behöva provbelastas, förklarar Christer Bergsten på kommunens mark- och exploateringsenhet.

En av tomterna som behöver provtryckas finns på Anfasterödsvägen i Ljungskile.

– När det finns sättningsproblem får vi provtrycka med att lägga dit den mängd grus som motsvarar husets vikt och mäta förändringar under ett års tid, om marken sjunker. Vi vet att det blivit bättre runt omkring, men det måste mätas.

ANNONS

Alla de aktuella tomterna är inte "problemtomter", några bedömer förvaltningen som hyfsat säljbara ganska omgående utan några åtgärder. Antalet tomter beräknas till 15-18 stycken beroende på hur de styckas av. Tomterna värderas totalt upp till 15 miljoner kronor. Men det betyder inte att alla slantar hamnar i kommunala kassakistan.

– Vi ska låta en del av vinsten gå till att göra de andra tomterna säljbara, säger Christer Bergsten.

Nettovinsten från markaffärerna beräknas till 8-12 miljoner kronor, pengar som normalt ramlar in i kommunens stora pengapåse. Fördelningen av dessa pengar brukar också vara en politisk fråga, dock är frågan om det finns projekt hos samhällsbyggnadsförvaltningen som det inte finns pengar till i dag?

– Det gör det säkert, Men med resttomterna är vår tanke bara att de enbart ska ut på marknaden. Tanken är att gå med vinst och få in pengar till kommunen, säger Christer Bergsten.

ANNONS