Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Roger Granat, utvecklingschef Uddevalla kommun, säger att kommunen ska lyssna på synpunkterna från det kommunala rådet för äldre. Bild: Collage
Roger Granat, utvecklingschef Uddevalla kommun, säger att kommunen ska lyssna på synpunkterna från det kommunala rådet för äldre. Bild: Collage

Vill sätta lägsta belopp för äldres matinköp

Uddevalla kommun föreslår att äldre inom hemtjänsten ska behöva handla för minst 249 kronor för att få matvaror hemlevererade. Detta har skapat reaktioner bland intresseorganisationer för pensionärer

Drygt 300 pensionärer inom hemtjänsten får idag hjälp med leverans av matvaror i Uddevalla. Det handlar om äldre som själva har svårt att utföra handlingen. Idag fungerar det så att hemtjänsten skickar brukarens beställning till en och samma butik, som packar maten och sedan står kommunen för hemleveransen.

Ett nytt avtal ska ha tecknats i slutet av maj och det nya förslaget är snarlikt. Men nu ska själva beställningarna göras via internet.

– Det handlar om ett samarbetsavtal som alla butiker kan teckna. Men det finns ett antal krav och där ingår en webbutik där man ska kunna beställa. Hemtjänsten kommer hjälpa de som inte kan beställa på internet själva, säger Roger Granat, utvecklingschef Uddevalla kommun.

Fick 14 dagar på sig

Förslaget presenterades för det kommunala rådet för äldre i februari. Där sitter representanter från fem pensionärsföreningar: PRO, SPF, Finska föreningen och SKPF.

– Vi reagerade på att man egentligen redan hade fattat ett beslut om hur det skulle se ut och vi påtalade den felaktiga vägen. I alla stora frågor av det här slaget ska rådet efterhöras först så att vi kan ta in synpunkter, säger Jan Lund från Pro.

Kommunen gick med på rådets begäran och man fick 14 dagar på sig att samla synpunkter. I fredags lämnade man in dessa och det finns delar man inte är helt nöjda med.

– Vi är tveksamma till att det ingår ett lägsta belopp på 249 kronor när man handlar. För en del pensionärer är det väldigt mycket i relation till hur mycket de har handlat för tidigare, förklarar Lund.

Ska lyssna på synpunkterna

Han säger att ensamstående äldre som lever på dålig pension behöver se över varenda krona och att den summan inte kommer fungera för dom. Dessutom finns det en önskan att kunna fortsätta handla med de pensionärsrabatter som vissa butiker erbjuder under specifika veckodagar.

Roger Granat, utvecklingschef på Uddevalla kommun, säger att synpunkterna kommer ligga till grund för hur ärendet hanteras vidare.

– Innan vi överhuvudtaget går vidare får vi ta in de här synpunkterna. Sen får vi se om vi ska ta upp det till socialnämnden, säger han.