Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bussfärden kan vara ett tillfälle då man får höra kränkande kommentarer från sina medpassagerare, menar Sultana Ahmad, Shankaron Abdulkadir, Catarina S Brodén, Siham Ahmad, Emma Rosvik och Karin Johansson i Pover of pink som vill samla Uddevalla till en dag utan hat. Bild: Kenneth Eriksson

Vill tala högt om den tysta rasismen

Tystnaden lägger sig ofta tungt när hatet öppnar sin mun och kränker sina medmänniskor. Det vill ett gäng organisationer ändra på nu.
– Den goda rösten måste höras också, säger Karin Johansson, medlem i gruppen Power of pink.

Efter engelsk förebild vill bland andra Studieförbundet Vuxenskolan, Uddevalla kommun, Svenska kyrkan, Tehuset och kvinnogruppen Power of pink skapa ett evenemang då hatbrotten kommer i fokus. Initiativet till No hate awareness day i Storbritannien kom sedan en homosexuell man slagits ihjäl på Trafalgar Square i London 2009.

– Det som händer på andra håll i världen händer också här i Uddevalla, säger Emma Rossvik som förklaring till varför Pop med flera har samlats till en dag då man kraftsamlar mot hatbrott och rasism.

Hon blev själv vittne till hur fem svenska kvinnor i övre medelåldern fällde kränkande kommentarer och gester med innebörd av våld mot en annan muslimsk kvinna. Händelsen inträffade på en buss från Skogslyckan ner mot Kampenhof. Som så ofta var det ingen som höjde sin röst mot dessa kvinnor, konstaterar Emma Rossvik.

– Vi vill inte vara tysta. Vi vill ta tillbaka det Sverige som fanns förr när man sade till när någon betedde sig illa, säger Catarina S Brodén som inte vill att främlingsfientliga grupper ska ha tolkningsföreträde om vad som är svenskt och förknippas med svenska flaggan.

Tystnadskulturen vill de spräcka men betonar också att de själva som enskilda personer inte är jättemodiga. Men behövs det kan man vara starka och modiga tillsammans, resonerar de.

– Nu gör vi något, säger Emma Rossvik.

Programmet inför lördagen består bland annat av musik av Jack Vreeswijk och samtal med en panel vars sammansättning ännu inte är helt spikad. Dock företräder paneldeltagarna de grupper som ofta utsätts för hatbrott.

Med No hate Uddevalla hoppas kvinnorna i Pop att det ska bli början på ett långsiktigt arbete.

– Vi hoppas kunna gå ut i skolorna nästa år och jobba i ett bredare fält, säger Catarina S Brodén.

Det handlar också om att skapa mötesplatser, något som nätverket ser som livsnödvändigt för det antirasistiska arbetet. Café Basilika hos Dalabergskyrkan är en lokal som är öppen för alla, medan det saknas en eller flera mötesplatser i centrum.