Marcus Göthberg tilldelas etikpris.
Marcus Göthberg tilldelas etikpris. Bild: Lasse Edwartz

Vinner etikpris för projekt för utsatta

Under helgen delade Svarta Örns-ordern ut sitt pris i etik. Ett årligt pris som går till någon som de anser upprätthåller god etik. I år heter pristagaren Marcus Göthberg.

ANNONS
|

Under lördagen mottog Marcus Göthberg Svarta Örns-orderns etikpris. Prissumman är 10 000 kronor och nomineringen bakom att Marcus Göthberg får priset lyder "Att bedriva projekt för utsatta med etik och moral och med sunda värderingar samt att belysa utsatthet och samhällsproblem på ett konstruktivt sätt".

Svarta Örns styrande mästare Lennart Hovestam med pristagare Marcus Göthberg.
Svarta Örns styrande mästare Lennart Hovestam med pristagare Marcus Göthberg. Bild: Privat

Marcus Göthberg är känd för sitt engagemang med Sommarlyckan där han hjälper barn och föräldrar som har det ekonomiskt tufft. Ett projekt som han driver ideellt.

– Jag är lite traditionell på det sättet. Jag tar hellre med ungdomar ut på havet än till Liseberg. Det gör jag på grund av två anledningar. Många familjer som har det svårt ekonomiskt är även stressade och får psykiska problem som en följd. Då är inte ett en attraktionspark med mängder med folk och som hela tiden uppmanar till att köpa saker det bästa. Då är det bättre att komma ut i naturen, säger han.

ANNONS

Med naturen menar han att man har allt man behöver. Något som i sig inte behöver kosta pengar och får ungdomarna att tänka på annat och släpper beroendet av skärmar menar han.

Hur jobbar du med etik i dina projekt?

– Etik och moral är grundstenar i mitt arbetet. Man ska inte gå förbi någon som ligger ner utan att kolla hur den personen mår och jag jobbar mycket med hur man bemöter varandra.

Fakta: Svarta Örns Orden

Svarta Örns Orden har anor från 1600-talet och de religionsförföljelser som pågick i Europa i mitten av 1600 talet.

1903 grundar John Hellstenius Svarta Örns orden i Göteborg

1954 invigs logen i Uddevalla

I Sverige finns i dag elva loger. I Uddevalla heter logen Carolus Rex vilket betyder Kung Carl.

Övriga loger finns belägna från Malmö i söder till Stockholm i norr.

2013 tillåts kvinnor delta på landsmötet.

2016 bildas Svarta Örns Orderns damsektion med start i Stockholm.

ANNONS