Arkivbild.
Arkivbild.

Vinterkräksjukan – så hjälper du ditt minsta barn

Vinterkräksjukans tider står för dörren. För de flesta är sjukdomen ofarlig men för äldre och småbarn kan sjukdomen däremot få allvarliga konsekvenser. Magdalena Åberg, läkarchef för barn- och ungdomskliniken på Näl sjukhus, berättar om varningstecken att hålla utkik efter och hur du bäst skyddar ditt barn.

ANNONS
|

Vinterkräksjukan är som vanligast mellan januari - mars. Det är de kalla månaderna som gör att människor håller sig mer inomhus som gör det lättare för bakterier och virus att spridas. Småbarn som tenderar att stoppa allt de ser i munnen hör till riskgruppen.

– Barn under sex månader är alltid särskilt utsatta men det är inte något som är särskilt för just vinterkräksjuka utan gäller alla former av infektioner, säger Magdalena Åberg.

Vinterkräksjukans virus heter calicivirus. Det finns två olika typer; norovirus och sapovirus. Norovirus är den vanligare men bägge uppvisar samma symptom.

– Symptomen är som vilken magsjuka som helst men brukar ha ett snabbare förlopp, säger hon.

ANNONS

Diarré upp till en vecka

Symtomen kommer ofta snabbt och ett par dagar efter att barnet har smittats. Kräkningarna upphör ofta inom ett eller ett par dygn. Diarréerna kan pågå längre, ibland upp till en vecka.

– Det viktigaste är att få i barnet vätska. Vätskeersättning är bra och kan kombineras med bröstmjölk eller välling beroende på vad barnet brukar äta, säger hon.

Uttorkning är sjukdomens största hot och ju mindre barnet är desto snabbare blir riskerar för att drabbas av vätskebrist. Tarmväggen, som tar till sig vätskan i kroppen, kan skadas av viruset som påverkar tarmens celler.

– Man måste titta på sitt barns allmäntillstånd och hålla koll så att barnet kissar. Något som kan vara ett tecken på att kroppen försöker spara vätska, säger hon.

Hygienen är A och O

Vanliga symptom förutom kräkningar och diarré är feber, orkeslöshet och ont magen. De flesta barn behöver inte uppsöka vård utan sjukdomen går över av sig själv efter några dagar.

– Som förälder kan man alltid ringa 1177 och rådfråga om man är osäker och vara vaksam när barnet har diarré och kräkningar, säger hon.

För att förhindra storebror och storasyster från att råka ut för samma sjukdom är hygienen A och O. Viruset sprids i kräkningarna och diarrén vilket kräver extra uppmärksamhet över toaletter och även att exempelvis byta handdukar ofta för att hindra spridning.

ANNONS

– Även när man byter blöja som förälder att man tänker på handhygienen, säger hon.

Blöjorna kan även läggas i en plastpåse innan de slängs i soptunnan.

ANNONS