Artisten Jack Vreeswijk åtalas för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.
Artisten Jack Vreeswijk åtalas för bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Vreeswijk: "Jag har gjort en dundertabbe"


– Det var en kombination av dumhet och godtrogenhet och samtidigt även girighet. Det säger artisten Jack Vreeswijk som åtalas för att inte bokfört 2,7 miljoner kronor.

ANNONS
|

Som tidningen skrev tidigare handlar det om Skattverkets granskning av artistens inkomstdeklarationer 2010-2012. Efter en revision har det framkommit att Jack Vreeswijk struntat i att bokföra pengar som han fått in för spelningar under den här perioden. Det rör sig om en omsättning på 2,7 miljoner kronor.

Nu berättar Jack Vreeswijk själv om vad som hände.

– Det är ju inte så att jag har stoppat 2,7 miljoner kronor direkt i fickan. 40 procent av de pengarna har gått till musiker och andra omkostnader från mina spelningar.

Enligt honom blir det kvar en summa på 1,6 miljoner kronor som han menar att han slarvat med att redovisa. Under utredningen har Jack Vreeswijk träffat handläggare från Skatteverket flera gånger för att visa var de olika inkomsterna kommit ifrån. Han har också tagit hjälp av en bokförare.

ANNONS

– Det har varit en ganska brutal historia med Skatteverket. Men jag har nu betalat in 780 000 kronor och gjort rätt för mig.

Efter detta har sedan Ekobrottskammaren i Göteborg blivit informerade om den bristande redovisningen och under tisdagen väckte man åtal mot Jack Vreeswijk. Rubriceringen löd bokföringsbrott och försvårande av skattekontroll.

Vad var det som gjorde att detta hände?

– Jag har gjort bort mig helt enkelt och kan inte skylla på någon annan än mig själv. Jag har gjort en dundertabbe och får stå för det.

Du var medveten om att du inte redovisade allting?

– Det var en kombination av dumhet och godtrogenhet och även en kombination av girighet. Det är bara att ta straffet.

Hur känns det nu?

– Detta har hängt över mig ett år, det är klart att jag mår skitdåligt av det här. Man vill ju inte bli klassad som en skattesmitare.

– Samtidigt har jag hela tiden gjort rätt för mig och nu känns det som man får en trippelbestraffning i och med åtalet och att det kommer att stå i tidningarna.

Hur har detta påverkat ekonomin?

– Det är klart att det påverkar ekonomin att betala 780 000 kronor, jag har fått plundrat mina konton. Men visst hade jag pengar kvar.

ANNONS

Hur påverkar detta dig professionellt?

– Jag har ingen aning.

Jack Vreeswijk är vissångare, kompositör och sångtextförfattare och son till trubaduren Cornelis Vreeswijk. Han sjunger bland annat sin fars visor och har också släppt fyra egna album.

ANNONS